Turgut Erkeskin’in moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumun konukları UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir, LODER Başkanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan oldu.
Başkanlar oturumunun katılımcıları, lojistik sektörünün tüm paydaşlarının birlikte hareket etmesinin altını çizerek, birinci turda derneklerini kısa bir şekilde tanıttı. Ardından FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve oturumun moderatörü Turgut Erkeskin’in lojistikte dijitalleşmenin önemiyle ilgili sorusuna şu yanıtları verdiler:
“Dijitalleşmeye geçerken mutfağa kulak vermek gerek”
İlk sözü alan LODER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan, “Dijitalleşme, lojistik ve tedarik zinciri için çok önemlidir. Dijitalleşmenin ciddi katma değer yarattığı aşikardır. Bugün bu kadar gündeme gelmesinin nedeni, sektör olarak doğru teknolojilerin uygulanmasıdır. Verileri iyi analiz etmeli, tedarik zinciri networkünü çok daha iyi karar verme optimizasyonları ile kurgulamalıyız. Teknolojiyi şirketlerimize entegre edebiliriz. Ama doğru teknolojiyi uygulayamazsak sorunlar da beraberinde gelir. Uygulamalı eğitimlere çok önem veriyoruz. İnsan, süreç, teknolojisini bütünleştirmek istiyoruz. Lojistik süreçlerin içine girmek gerek. En iyi süreci mutfaktaki bilir. Doğru sürece, doğru şekilde doğru teknolojiyi uygularsanız başarı gelir. Her şirket, mevcut durumunu değerlendirmeli ve nasıl bir dijitalleşme yoluna gideceğine karar vermelidir.
Süreçlerimizi analiz edip yalınlaştırmalıyız. Ana amaçlarımız, kapasiteleri büyüterek, daha farklı alanlarda daha farklı iş modları geliştirmeliyiz. Lojistik sektörünün çok büyük bir potansiyeli var” açıklamasını yaptı.
“Orta Koridor’da geç kalmasaydık, bugün farklı şeyler konuşuyorduk”
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy da, “21. yüzyılın öznesinin insan olduğunu belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Böyle olunca en büyük sorun da insan kaynakları olacak. Kamu ile bağlantılı birçok şeyin de engellendiğini söylemeliyiz. Derneğimizin sadece sorunların kaynaklandığı odak noktalarını inceleyen grupları var. Dijital ve e – ticaret grubumuz, çok önemli başarılara imza atıyor. Dijitalleşmenin yanı sıra, lojistiğin çok önemli bir entegrasyon sorunu olduğunu düşünüyorum. Bölgesel lojistik çözümler getirmeliyiz. Maalesef paylaşma kültürümüzde eksiklikler var. İç gümrük, mevzuat kaynaklı problemleri masaya yatırmalıyız. Çok hızlıca birleşmek gerek. Sanayinin organize edilerek doğru yöne kanalize edilmesi lazım. Orta koridorda çok başarılı bir oyuncuyuz. Ama teknik problemler var. Bunu önceden öngörüp ele alabilseydik. Bugün çok daha farklı şeyler konuşacaktık. Doğru dijitalleşmenin önemini Türkish Cargo’nun tesislerini gezince bir kez daha anladık. Smartist’i görünce, bunun ne kadar yararlı olduğunu anladık. Turkish Cargo’yu kutluyorum. Bu tarz tesislerin çoğalması lazım.”
“2050’de 1.3 milyar ton yük elleçlemeyi öngörüyoruz”
Türkiye’nin ilk kez 2021’de 500 milyon ton yük elleçleme miktarını geçtiğini vurgulayan oturumun 3. Konuşmacısı TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir ise, “Özellikle transitte yükselen bir trendimiz var. Ancak, kabotajda bunu söyleyemiyoruz. Yük rejimlerine bakıldığında ise Türkiye’nin tahliye eden bir ülke olduğunu görürüz. Toplam yükteki küresel artış yüzde 2.3 iken bu oran Türkiye’de 3.8 olmuştur. Konteynerde ise olağanüstü bir gelişme yaşadık. Transit aktarmalarla olağanüstü bir ivmemiz var. Kurun düşük olması ihracatta bir başarı getirmiyor. Katma değeri yüksek ürün üretmediğimiz sürece başarılı olduğumuzu söylemeliyiz” diye konuştu.
İlk kez açıkladığı 2050 yılı hedeflerine de değinen Erdemir, konuşmasını şöyle özetledi: “Toplamda 41.5 milyon TEU konteyner elleçleyeceğiz. Toplam yükte 1.3 milyar ton ile yüzde 152 büyüme öngörüyoruz. 206 olan liman sayımız cok artmayacak ama mega limanlar oluşacak. Türkiye limancılıkta fırsatları çok iyi değerlendirmelidir. Marmara’da %173 Ege’de yüzde 144 Akdeniz’de yüzde 126 Karadeniz’de ise şu anki miktar çok düşük olduğundan yüzde 208 oranında büyüyeceğiz. Mevcut limanlar kapasite artışı yapacak ve yeni liman inşaatları gelecek. Türkiye’de hiçbir limanımızın büyümesi mümkün değildir. Liman otoritesinin kurularak demiryolu bağlantılarının sağlanmalı ve limanların büyümesi planlanmalıdır. Limancılık sektöründe de dijitalleşmeyi yoğun olarak görüyoruz. Konteyner limanlarımızı küresel liman işletmecileri yönettiği için dünyadaki her uygulamayı burada da görebilirsiniz. Örneğin, bütün konşimentolar block chain üzerinden giderse çok büyük maliyet avantajlarının ortaya çıktığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.