DenizcilikHaber Girişi : 29 Ocak 2021 00:07

300'den fazla şirket, Covid-19 önlemleri nedeniyle denizcilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek için Neptün Bildirgesi'nde bir araya geldi.

300'den fazla şirket, Covid-19 önlemleri nedeniyle denizcilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek için Neptün Bildirgesi'nde bir araya geldi.

Dünyanın dört bir yanından ve çok çeşitli sektörlerden 300'den fazla şirket, Covid-19 önlemleri nedeniyle denizcilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek için bir araya geliyor. Mevcut sorunlar ve kısıtlamalar nedeniyle denizcilere uygulanan muamelenin kabul edilebilir olmadığını söyleyen küresel şirketler ve kuruluşlar, mürettebat değişikliği krizini çözmek için harekete geçmeyi taahhüt ediyor ve ilgili hükümet organlarını çabalara katılmaya çağırıyorlar.

Yeni bir küresel hareket olan ''Neptün Bildirgesi: Denizcilerin Refahı ve Mürettebat Değişikliği'' devam eden mürettebat değişikliği krizini sona erdirmeyi hedefliyor.

''Mürettebat değişikliği krizi ortak sorumluluğumuz!''

Bildirgede; "Denizcilerin Refahı ve Mürettebat Değişimi Neptün Bildirgesi'nin imzacıları olarak, mevcut mürettebat değişikliği krizinin daha dirençli bir denizcilik tedarik zinciri için mümkün olan en kısa sürede çözülmesini sağlamanın ortak sorumluluğumuz olduğunun farkındayız.” ifadeleri yer alıyor.Bildirgeyi imazalayan şirketler arasında A.P. Møller - Mærsk, BP, BW, Cargill, COSCO, DOW, Euronav, MISC Group, NYK, Rio Tinto, Shell, Trafigura, Unilever ve Vale yer alıyor.

Şirketler, uluslararası kuruluşların, sendikaların, şirketlerin ve hükümetlerin mürettebat değişikliği krizini çözmek için gösterdiği önemli çabaların farkında olmakla birlikte hükümetlerin, yeni tip Koronavirüs'e karşı daha fazla seyahat yasağı ve kısıtlama getirmesinin durumu daha da kötüleştireceğinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Bildirgede, gemi operatörleri ve hükümetler tarafından sağlık protokollerinin tutarlı bir şekilde uygulanmamasının yanı sıra, mürettebat değişikliklerini ve uluslararası seyahati bir Covid-19 riski olarak görmeye devam eden dünya çapındaki ulusal makamlara dikkat çekilerek; "Mürettebat değişikliği sorununu ele almanın ve daha dirençli bir denizcilik tedarik zinciri oluşturmanın en etkili yolunun, uygulamada işe yarayan çözümleri uygulamak için zincir boyunca sektör paydaşları, kuruluşlar ve hükümetlerle ortaklaşa çalışmak olduğuna inanıyoruz." ifadeleri yer alıyor.

Ana hatları belirlenen eylemlerin çoğu, sendikalar, küresel kuruluşlar, IMO ve BM tarafından defalarca ifade edilmiş eylemleri kapsıyor. Mürettebat değişikliklerini kolaylaştırmak ve küresel tedarik zincirlerinin işlerliğini sürdürmek için deklarasyonda ana hatları verilen eylemler, denizcilerin kilit işçiler olarak tanınmasını da içeriyor. Bunun yanında denizcilere COVID-19 aşılarına öncelik verilmesi gerekliliği de yer alıyor.

Bildirgede havacılık endüstrisine, büyük mürettebat değiştirme merkezleri arasında hava taşımacılığı kapasitesinin korunmasını sağlamak çağrı yapılıyor. Bunun yanında gemi operatörleri ve gemi kiralayıcıları arasında daha fazla işbirliği yapılması çağrısında bulunuluyor. Beyannamede, gemi sahiplerinin ve gemi kiralayıcılarının ilgili bilgileri paylaşması ve gerekli mürettebat değişikliklerinin yapılabilmesini sağlamak için işbirliği yapması gerektiği belirtiliyor. Gemi sahibi, planlanan mürettebat değişiklikleri hakkında kiracıya mümkün olduğunca fazla bildirimde bulunmalı, gemiyi kiralayan ise geminin uğrak limanını değiştirmesi gerektiği durumlar da dahil olmak üzere mürettebat değişikliklerinin gerçekleşmesi için tüm makul çabayı göstermek durumunda olduğu belirtilmekte.

Neptün Bildirgesi, AM Nomikos, Cargill, Dorian LPG, GasLog, Global Maritime Forum, International Chamber of Shipping, International Maritime Employers 'Council, International Transport Workers' Federation, ONE, Philippine Transmarine Carriers, Sustainable Shipping Initiative, Synergy Group, V. Group ve World Economic Forum dahil olmak üzere denizcilik zincirindeki paydaşlardan oluşan bir görev gücü tarafından geliştirilmiştir. .

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.