LojistikHaber Girişi : 27 Nisan 2022 01:39

Adnan Ünverdi, lojistikte yaşanan sorunların artarak devam ettiğini belirtti.

Adnan Ünverdi, lojistikte yaşanan sorunların artarak devam ettiğini belirtti.

Ünverdi, kentte üreticilerin müşterileri ile bağlarının kopma noktasına geldiğini söyledi. “Haliyle yeni sipariş de alamıyorlar. Tedarik zincirindeki aksamalara karşı Türkiye’nin kendi konteyner ve gemi taşımacılığı sistemini kurması gerekiyor” dedi.

Ünverdi, sanayicilerin yaşadığı sorunlara dair açıklamalarda bulundu. Ünverdi, dış piyasadan temin edilen hammadde fiyatlarındaki olağanüstü artışlara, içeride de enerji başta olmak üzere diğer girdi maliyetleri eklenince sanayicilerin rekabet güçlerinin zayıfladığını ve kar marjlarının azaldığını ifade etti.

Kentte en önemli sorunlardan birisinin de lojistik olduğunu aktaran Ünverdi, “Üreticilerimiz siparişlerini gönderirken aksamalar oluyor ve ürün gitmediği için de ödeme alamıyor. Bu sebeple tedarik sağlayamadıkları için müşterileri ile bağları kopma noktasına geliyor. Haliyle yeni sipariş de alamıyorlar. Tedarik zincirindeki aksamalara karşı Türkiye’nin kendi konteyner ve gemi taşımacılığı sistemini kurması gerekiyor” dedi.

Lojistik sorununa kalıcı çözüm olarak devletin öncülüğünde konteyner ve gemi ağı oluşturulmasını öneren Ünverdi, lojistik sektörünün dünyada 5-6 şirket tarafından şekillendiğini anlattı. Rota ve konteyner gönderilecek yerleri bu şirketlerin belirlediğini kaydeden Ünverdi, “Gönderdiğimiz ürünler kimi zaman limanlarda kalıyor ve geç gönderiliyor. Küresel alanda söz sahibi olabilmek için kendi lojistik ağımızı oluşturmalıyız. Bu da devletin öncülüğünde ve desteğiyle olabilir. Kurulacak bu yapı ile de ülkemiz küresel pazarda söz sahibi olmalı ve kriz dönemlerinde üreticilerimizi büyük şirketlere muhtaç etmemeli. Bu şirketlerin keyfi tutumlarına karşı böyle bir yapı şart olmuştur. Bu sayede kendi ağımızı oluşturarak ihracatta önemli bir sorun çözülmüş olacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.