İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, küresel piyasalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 8 Temmuz Perşembe günü saat 14:00’da video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirilen İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında küresel piyasalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

‘’Covid-19 vaka sayılarındaki düşüş 4. dalgaya yol açabilir!’’

Aşılamanın önemi hakkında konuşan Tamer Kıran tedbiri elden bırakmamak gerektiğini vurguluyarak şu ifadeleri kullandı; ‘’Covid-19 pandemisinde nisan ve mayıs aylarındaki tam kapanma, daha sonra kademeli normalleşmenin ardından gerek salgının seyrindeki düşüş gerekse aşı tedariki ve günlük aşılama oranlarındaki artış ile 1 Temmuz itibariyle kısıtlamaların tamamına yakını kaldırıldı. Bu konuda gerekli aşı tedariklerini sağlayarak rekor sayıda rekor günlük aşılama sayıları ile dünyanın önde gelen devletleri arasında yerini alan ülkemizin başarısını vurgulamak gerekiyor. Aşılamada bu hızla devam etmemiz ve salgında ortaya çıkan yeni varyantlar nedeniyle hala önemini koruyan tedbirlere uymamız şartıyla önümüzdeki kışı geçtiğimiz kışa oranla inşallah çok daha rahat geçirebilme şansı yakalayacağız. Temmuz ayı ile birlikte yılın ilk yarısını tamamlamış bulunuyoruz. Uluslararası kuruluşların tahminlerine göre küresel ekonomide son 80 yılın en hızlı büyümesini yaşayacağımız bir yıl içerisindeyiz. 2021 yılı için küresel büyüme oranı yüzde 5,5 6 civarında bekleniyor. Öncü göstergeler bu tahmini destekliyor. Bununla birlikte cokid19'un seyri tahminlerle birlikte riskleri de barındırıyor. Aşılamaya yönelik ciddi hızlanmalara rağmen, özellikle delta varyantının yaygınlaşması ile küresel ölçekte Covid-19 vaka sayılarındaki düşüş son 2 haftada durmuş, hatta hafif artış eğilimine geçmiş durumda. Kısa vadede en büyük risklerden birisi bu gelişmenin 4. dalgaya yol açması olacaktır.

‘’Amerikan dolarının güçlenmesinin sonuçlarını hazırlıklı olmalıyız!’’

Küresel ekonomide enflasyon dinamiklerinin güçlenmeye devam ettiğinin altını çizen Kıran; ''Son bir yılda küresel ekonominin büyümesine en büyük katkı imalat sanayi ürünlerine olan talep ve bunların ticaretinden kaynaklanmaktadır. Önümüzdeki dönemde de bu katkı devam etmeye aday görünmektedir. Bununla birlikte ekonomilerdeki açılmaların başta turizm olmak üzere hizmet sektörlerine yaratacağı talebin etkisiyle gelirin bu sektörlere daha fazla yönelmesi imalat sanayi ürünlerine yönelik talebi zaman içerisinde azaltacaktır. Küresel ekonomide enflasyon dinamikleri de maalesef güçlenmeye devam ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinde 1990'lı yılların başından bu yana en yüksek seviyelere ulaşan enflasyonun bir süreliğine de olsa daha da hızlanma olasılığı görülüyor. Bu çerçevede ABD merkez bankasının yakın bir gelecekte tahvil alımını azaltması ve gelecek yıl faiz artırımlarına başlama ihtimali yüksektir. Bu durumun hem gelişmekte olan ülkelerin sermaye hareketlerinin olumsuz etkilenmesine hem de küresel ölçekte Amerikan dolarının güçlenmesi gibi ülkemiz için de menfi olacak sonuçlarına hazırlıklı olmamız gerekmektedir.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye’de büyüme yılın genelinde yüzde 7'lere çıkabilir!’’

Tamer Kıran ülkenin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunrak; ''Maliye bakanımız sayın Lütfü Elvan’ın açıkladığı üzere öncü göstergeler yılın 2. yarısında büyüme oranının yüzde 20'ler üzerine çıkabileceğini gösteriyor ülkemiz için. Bu tablo ülkemiz için yılın genelinde yüzde 7'lere çıkabilecek bir büyümeyi bize gösteriyor. Kapanmalarla beraber nisan ve mayıs aylarında gerileme izlenen satın alma yöneticileri endeksi haziran ayında normalleşme adımlarıyla tekrar toparlandı. Sektörlerin çoğunda üretim arıtışı gözlenirken tedarik zincirlerindeki sorunların büyük oranda yaşanmaya devam ettiği görülüyor. Haziranda 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat, en yüksek ayı ihracat rakamı olurken. Tahminler yılın toplamda 200 milyar dolar ile tüm zamanların ihracat rekorunu kırarak kapatacağımızı gösteriyor. Aşılamanın etkisiyle uzun süredir sıkıntı yaşayan turizm sektörünün hem iç hem dış turizmin etkisiyle güçlü bir toparlanma eğilimine girmesi, başta Rusya olmak üzere birçok ülkenin Türkiye’ye yönelik seyahat yasaklarını kaldırması memnuniyet verici.'' dedi.

Küresel deniz ticaretinin 12 milyar tona ulaşması bekleniyor!

Denizcilik sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şu ifadelere yer verdi;

''Denizcilik piyasalarına gelirsek; Covid-19 salgını geçtiğimiz yıl küresel bir durgunluğa neden olmuş, 2020 yılında deniz yılı taşımacılığında bir önceki yıla göre yüzde 3,4’lük bir düşüşe rağmen 13,3 milyar tonluk dünya taşımacılığının 11,5 milyar tonu, yani yüzde 86'ı deniz yoluyla gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı için beklentiler, küresel deniz ticaretinin ton bazında yüzde 4,2 artarak 12,02 milyar tona ulaşması yönündedir. Son aylarda Hindistan ve Asya ülkelerinde Covid-19 vaka sayısındaki vaka artışına karşın, aşılanmanın hızlanması ile de küresel deniz ticaret hacminin 2019 yılı rakamları üzerine çıkacağı beklentilerini artırmaktır. Yük türü ve ton bazında tahminlere baktığımızda ise, konteynerde yüzde 5,9 kimyasalda 3,6 dökme yük piyasalarında yüzde 3,6 petrol ürünlerinde yüzde 3,1 artış beklenmektedir.

‘’Navlunlar ve gemi kiralamaları rekor seviyelerde seyrediyor!’’

2020 yılında yüzde 1,5 daralarak 5 milyar 1607 milyon tona düşen toplam küresel dökme yük ticaretinin, 2021 yılında ton bazında 3,7 artarak 5 milyar 356 milyon tona ulaşması bekleniyor. Dökme yük piyasasında liman sıkışıklığı gibi aksamalardan kaynaklı gibi nedenlerle navlunlar haziran ortasında son 11 yılın ne yüksek seviyelerine ulaştı. Konteyner tarafında da talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörler nedeniyle navlunlar ve gemi kiralamaları rekor seviyelere seyrediyor. Önümüzdeki dönem beklentileri de talebin arza göre daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönündedir.

‘’Elleçlenen yük miktarı yüzde 1 buçuk arttı!’’

Limanlarımız açısından baktığımızda 2020 yılı ocak mayıs döneminde 205 milyon 150 bin ton olan elleçlenen yük miktarı 2021 yılının aynı döneminde 212 milyon 415 bin ton olmuştur. Böylece ocak Mayıs 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla elleçlenen yük miktarı yüzde 1 buçuk artmıştır.

Pandemiden en çok etkilenen turizm sektörü için ayrıca haziran ayıyla başlayan normalleşme tedbirleriyle birlikte taleplerimizi ilgili kurumlara sürekli olarak iletmeye devam ediyoruz. Söz konusu taleplerimize istinaden deniz araçlarının gün saat kısıtlaması sona ermiş, yolcu kapasitesine ilişkin olarak ise sosyal mesafe planına uygun olarak mevcut kapasiteyle faaliyette bulunmalarına izin verilmiştir.

Tamer Kıran’ın değerlendirmelerinin ardından toplantı, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın ‘Dünya Ekonomisi ve Denizcilik Piyasaları’ sunumuyla devam etti.


12.07.2021 00:39:29