‘Macar Elektrikli Hizmet Araçları Tanıtım Toplantısı’ 17 Kasım Çarşamba günü Macar ve Türk yetkililerin ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye yetkililerinin katılımı ile Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşti. Ikarus- Electrobus ve Goldi Mobility firmalarının elektrikli otobüslerini, Electromega’nın ise dizel çöp kamyonlarının yürüyen aksamlarını elektrikli hale getiren ürünlerini tanıttığı toplantıya Türkiye’den 30’u aşkın belediye yetkilisi katılarak, Macar şirketlerin temsilcileriyle iş birliği hakkında görüşmelerde bulundu.
Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş’ın moderasyonu ile gerçekleşen etkinliğe aralarında İstanbul’dan Şişli, Beşiktaş, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Bahçelievler belediyesinin yanı sıra İzmir ve Bursa illerden belediye yetkilileri katıldı. Toplantıda Macaristan’ın elektrik hizmet araçları sektöründe yer alan ürünler, hizmetler ve Macar Eximbank’ı tarafından sağlanan finansman imkanları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Türkiye’nin Macaristan için önemli bir ülke olduğuna dikkat çeken Burak Aktaş, “Ural-Altay köklerimiz sebebi ile iki ülke arasında köklerimize dayalı kültürel yakınlığımız var. Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orbán geçtiğimiz hafta Yassıada’da gerçekleşen Türk Keneşi Toplantısında gözlemci ülke olarak Macaristan adına yer aldı. Türkiye Macaristan’ın doğuya, Macaristan ise Türkiye’nin batıya açılan kapısı. Bu sebeple iki ülke arasındaki stratejik hedefler doğrultusunda iş birlikleri çok önemli ve Macaristan bu konuda Türkiye’ye tüm desteği veriyor. HEPA Türkiye olarak biz de bu misyonumuzla faaliyetlerimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Etkinlikte Ikarus - Electrobus CEO'su Zoltán Sipos tarafından tanıtılan elektrikli otobüsler uzun bir üretim geçmişine sahip, yüzde 50’den fazla Macar katma değeri ile Avrupa’da tasarlanmış ve üretilmiş ürünler olarak, modern ve çevre dostu sıfır emisyona sahipler. Yüzde 100 elektrikli ve özel ihtiyaçlar için optimize edilebilir olmaları, 16 yıl paslanmazlık garantisi veren paslanmaz çelik çerçeve konstrüksiyonu, pillerde 8 yıl garanti sağlaması, düşük bakım maliyetleri ve akıllı cihazlar için uygun modern tasarımı ile farklılaşıyor. Katılımcı belediyelere yeni otobüslerini tanıtan Zoltán Sipos, konuşmasında “Asırlık geçmişe sahip deneyimli bir markayız. Geçmişte Türkiye’de körüklü otobüslerimiz uzun yıllar kullanıldı. Dünya çapında 250 bin adet satılan bu otobüslerimizin 5 bin adedini Türkiye’ye satmıştık. Otobüslerle birlikte kendi geliştirdiğimiz şarj istasyonlarını ve enerji depolama sistemlerini de bir paket olarak sağlıyoruz, servis konusunda destekliyoruz. Bu faydalı yatırımın geri dönüşü 7-8 yıl civarında. Otobüsün üst kısmını yerli olarak üretebilen firmalar için elektrikli şasi de üretiyoruz. Fiyatlarımız rekabetçi, finansman konusunda ise Eximbank desteği olacaktır” diye konuştu.
1976’dan bu yana faaliyet gösteren Goldi Mobility ise halk ulaşımı araçlarının parçalarını üretiyor. Şirketin kurucusu Kovács Ferenc ise konuşmasında “Otobüslerde hidrojen yakıt hücreleri ile elektrik üreten hibrit teknolojiyi kullanıyoruz. Aralık’ta 18 metre körüklü otobüsü hizmete sunacağız. Geleceğin sistemi bu olacak. En güçlü elektrik motoru ve aküye sahip elektrikli otobüsleri üretiyoruz. Gelecek hidrojende, hem bu teknolojiyle, hem de fiyat/kalite dengemizle iddialıyız’ dedi. Çevresel yaklaşımla, sıfır emisyonla ürettiği ürünlerine 4 sene boyunca, 300.000 km için garanti sağlayan firma, alçak zeminli elektrikli otobüsleri ile dikkat çekiyor. LCD panelleri, yüksek kaliteli parçaları, elektrikli olması, şarj edildiğinde 310 km’lik sürüş sağlaması ise öne çıkan diğer özellikleri.
Toplantıda yer alan firmalardan Electromega ise temiz şehirler için belediye araçlarında temiz enerji yaklaşımıyla faaliyet gösteriyor. Electromega Satış Direktörü Bántó Ruben ise paylaştığı inovatif teknik çözümler ile dikkat çekti. Sıfır emisyon ve ürünlerde sağladığı çok düşük ses oranı ile beğeni kazandıklarını ifade eden Bántó Ruben, dizel çöp kamyonlarının yürüyen aksamlarını elektrikli hale getiren ürünlerini katılımcılara tanıttı. Bántó Ruben şirketin öne çıkan yönlerini “Temiz enerjili, temiz şehirler için çalışıyoruz. Elektrikli araçlara geçmek kolay ve bu teknolojilere ulaşmak mümkün. Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya gibi pek çok noktada teste tabi tutulan ürünlerimizi Türkiye’ye de tanıtmak amacıyla buradayım. Sıfır ve kullanılmış araçlara elektrikli sistemleri uygulayabiliyoruz. Çok sessiz olduğu için gece ve ses bakımından hassas bölgelerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Araçların şasisine her türlü üst yapı uygulanabiliyor. Elektrikli hizmet araçları, dizel olanlardan minimum %70 ve %90 oranına kadar daha verimli ve daha az maliyetli. Ayrıca 24 saatte servis imkanını da sağlayacak sistemi sağlıyoruz” şeklinde ifade etti.
Toplantıya katılan Macar Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay ise Macar Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalıştıklarını belirterek “39 ülkede proje finansmanı yapıyoruz. Afrika ve Türki Cumhuriyetler bizim için özellikle önem taşıyor. Finansman sağlarken ticari ilişkilerimizi geliştirmek için alıcı ve satıcılara finansman sağlıyoruz, özel sektörün yanı sıra kamu riskini üstleniyoruz. Ticari ve politik riskleri minimize etmek için sigorta programlarımız var. 15 yıla kadar finansman sağlıyoruz, söz konusu otobüsler olduğunda 2+5 yıl ve 2+7 yıl finanse edebiliriz. Finansman desteği vermek için Hazine garantisi istemiyoruz, bilançolara bakıyoruz. Krediyi direkt veya ticari bankaları aracı olarak kullanarak verebiliyoruz. Türkiye Macaristan için çok önemli, belediyelerle çalışmaya ve destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
Macaristan iş birlikteliklerinde otomotivin önemi çok büyük
Macaristan’da öne çıkan ve Türk şirketlerine katma değer sağlayarak onların ticari büyüme ve gelişmelerine, ihracatlarına katkı sağlayacak sektörler arasında otomotiv, tarım ve gıda, sağlık ve tıp teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT), çevre ve su teknolojileri, makine-elektronik, hafif sanayi ve kimyasallar sektörleri bulunuyor.
21.11.2021 00:50:28