Maersk’in ülke pazarından çıkmasının, Batı'nın uyguladığı birçok yaptırımdan daha olumsuz sonuçlara yol açtığını söyleniyor.

Önde gelen deniz taşımacılığı şirketlerinin, Ukrayna'ya askeri operasyon sonrası Rusya ile ithalat ihracat operasyonlarını durdurmasının ardından lojistik krizi derinleşiyor.

Özellikle yurt dışına deniz yoluyla mal göndermenin, Rusya’ya mal sokmaktan daha zor hale geldiği belirtiliyor.

Business FM’in görüştüğü sektör temsilcileri, Rusya’ya gönderilen tüm yüklere çok sıkı denetim uygulandığını, yasaklı ürünlerle ilgili inceleme yapıldığını aktardı.

St.Petersburg’da faaliyet gösteren Porttek adlı lojistik şirketinin ticari müdürü Andrey Ryabko, “Limanlarda ithal konteynerler yok. İhracatta da durm aynı. İhracat da durdu, çünkü hiç iş yok. Tek kanal Moskova’daki demir yolları, ancak kendi taşımacıları olduğu için orada yer almak çok zor” dedi.

Novorossiysk Limanı’nda da benzer durum olduğunu belirten Ryabko, “Tek fark, Türkiye'den buraya yük gönderilmesi nedeniyle onlar için durum biraz daha kolay. St.Petersburg'da daha fazla Avrupa malları var. Rotterdam'dan, Hamburg'dan, Antwerp'ten konteyner taşıyan kuzey hatlarında durum çok kötü. Oralarda yük trafiği yüzde 90 düştü” diye bilgi verdi.

Diğer yandan, Rusya ile Çin arasında demir yolu yük taçımacılığının ise artması bekleniyor. Çin'in, Rusya'dan gıda tedariğine yönelik kısıtlamaların bazılarını kaldırdığına dikkat çekiliyor.

Ancak Rusya'nın çoğu ülkeyle ticaretinin deniz yoluyla yapıldığı, önde gelen taşımacılık şirketi Maersk'in ülke pazarından gönüllü olarak çıkmasının, Batı'nın uyguladığı birçok yaptırımdan daha olumsuz sonuçlara yol açabileceği yorumu yapılıyor.


20.03.2022 16:27:03