2022 yılında B2C E-Ticaretin Kolaylaştırılması ve Hacminin Artmasına Yönelik İyileştirici Öneriler Raporu yayınlandı. Bu raporda devam eden sektör sorunları ele alındı, operasyonel ve maliyet kaynaklı temel sorunlar gruplandı. Söz konusu rapor ilgili kamu idaresi birimleri ve kamuoyuyla paylaşıldı. E-ticaretin gelişimine yönelik atılacak adımların belirlenmesi noktasında rehber doküman olarak pek çok kurum, kuruluş ve kişi tarafından kaynak gösterildi.
Raporun yayınlandığı 2022 yılından 2023 yılına kadar geçen zamanda raporda yer alan sorunlardan birçoğunun çözüme kavuştuğu gözlemlenmektedir. Özellikle 2023 yılında e-ticaret B2B ve B2C iş modellerinin birleşimiyle B2B2C iş modelinin gelişimine tanık oldu. “İşletmeden işletmeye” tanımını içeren B2B ve “İşletmeden tüketiciye” tanımını içeren B2C iş modeli sonucunda B2B2C adı verilen yeni bir iş modeli ortaya çıktı. 2023 yılında B2C’nin yerini neredeyse tamamen bu yeni iş modeli aldı.
İkinci el pazarı hızlı büyüyor
Raporun e-ticaret trendleri bölümünde ikinci el pazarındaki büyümeye dikkat çekildi. Yapılan bir araştırmaya göre Z Kuşağının yüzde 80’i, Y Kuşağının yüzde 78’i, X Kuşağının yüzde 75’i, Baby Boomerların yüzde 70’i ve Savaş Sonrası Kuşağının yüzde 62’si ikinci el ürün satın almayı tercih ediyor. Sürdürülebilirlik ve maliyet konusunda daha bilinçli olan genç nesiller arasında ikinci el satın alma giderek yaygınlaşıyor. 2021 yılında 75 milyar euro değerinde olan Avrupa ikinci el ticaret pazarının 2025 yılına kadar yüzde 60 büyüyerek 120 milyar euroya ulaşması bekleniyor.
E-Ticaretin Gelişimi İçin Öneriler ve Yöntemler
E-ticaretin gelişimi için öneriler ve yöntemler bölümünde, ülkemizde e-ticaretin gelişiminin sağlanması için bazı alanlarda iyileştirmeye gidilmesi bazı alanlarda yeni düzenlemeler yapılması önerilirken en önemli iyileştirmenin kısmi iade edilen ürünlerin işlemlerinde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. E-ticaret sektörünün lojistik ayağında izlenecek diğer önemli iyileştirmeler ise Lisans Ücretleri ve Dijital Hizmet Vergisi, Evrensel Posta Hizmetleri Vergisi ile E-Ticaret ve E-İhracatta İstanbul Dışındaki Havalimanlarının Aktif Hale Getirilmesine ilişkin düzenlemeler olarak sıralandı.
Raporda yer verilen önerilere ek olarak e-ticaretin bütüncül bir çerçevede ele alınması gerekliliği vurulgulanırken hızlı gelişim için öncelikli on talebe de yer verildi.