Limanlar Haber Girişi : 31 Ekim 2024 00:43

Asyaport, Türkiye'de konteyner gemilerine kıyı elektriği sağlayan ilk liman oldu

Asyaport, Türkiye'de konteyner gemilerine kıyı elektriği sağlayan ilk liman oldu

Türkiye'nin bugün en büyük konteyner terminali Asyaport, tedarik zincirlerini karbondan arındırma taahhüdünü en son kurduğu Onshore Power Supply (OPS) ile daha da ileriye taşıyor.

Bu yeni sistem, yanaşan gemilere elektrik sağlayarak karbon emisyonlarını ve çevresel etkilerini azaltacak. Bu sistem, 2 ana hat gemisine ve 3 besleyici gemiye aynı anda yüksek voltaj gücü sağlama kapasitesine sahip. 

Asyaport, konteynerleri terminal boyunca verimli ve sürdürülebilir bir şekilde konumlandırmak için halihazırda yalnızca elektrikli vinç operasyonlarıyla çalışıyor.

Türk Mühendislerinin Gücü ve Yerli Üretim

Üç yılı aşkın bir süredir devam eden kara enerji projesi, başarısının büyük bir kısmını Türk mühendislerin ve Asyaport'un teknik ekiplerinin özverili çalışmalarına borçludur. Toplam proje bütçesi 10 milyon dolar olan projenin inşaat ve tasarımında ağırlıklı olarak yerli ve milli ekipmanlar kullanıldı.  Türk ekipleri tarafından yürütülen uzun vadeli fizibilite ve altyapı çalışmaları sonucunda, terminalin kara güç kaynağı başarıyla hayata geçirildi.

Karadaki enerji projesi hakkinda yorum yapan Asyaport Teknik Hizmetler ve Planlama Müdürü Besim Dönmez, "Türk mühendisliğinin yeteneklerinin bir kanıtı olan bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz. Asyaport'ta karada güç kurulumu, kargo operasyonlar sırasında emisyonlar azaltmada taşıyıcı müşterilerimizi desteklememizi ve Tekirdağ’ı sürdürülebilir küresel ticaret için nemli bir merkez olarak daha da geliştirmemizi sağlayacaktır." ifadelerini kullandı. 

Proje MSC OSCAR ile Başlatıldı

Şu anda MSC'nin Asya ve Avrupa arasındaki ticareti birbirine bağlayan TIGER hizmetinde faaliyet gösteren MSC OSCAR, yeni sistemi kullanan ilk gemi oldu. MSC OSCAR, yaklaşık 20.000 TEU kapasitesi ve 396 metre uzunluğa sahip olan dünyanın en büyük konteyner gemilerinden biridir. 48 saatlik operasyon sırasında, geminin rıhtımdaki enerji ihtiyacı, OPS sisteminden gelen karadaki elektrikle başarıyla karşılandı.

Asyaport'un Sürdürülebilirlik Taahhüdü

Asyaport, kuruluşundan bu yana terminalin çevresel ayak izini ve yerel toplum için hava kalitesini iyileştirmeye kendini adamıştır. Terminal, güneş enerjisi sistemleri aracılığıyla kendi tüketimi için elektrik üretiyor.  Limanın toplamda 3.020 güneş paneli bulunmakta ve toplam DC kurulu kapasitesi 1.289,03 kW'dır. Şu anda limanın toplam enerji tüketiminin %6'sı bu güneş panelleri tarafından sağlanıyor. Asyaport'un Tekirdağ halkını güçlendirme taahhüdü doğrultusunda terminal, meslek liselerine ve şehrin üniversitesine de mali destek sağladı. 

Gelecekte Asyaport, çevresel etkisini daha da geliştirmeyi ve Tekirdağ bölgesindeki ekonomik kalkınmayı ilerletmeyi hedefliyor. Terminal operasyonları için yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek üzere fizibilite ve proje çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda, üretimden tüketime kadar yenilenebilir bir enerji tedarik zinciri oluşturmak için bu projenin uygulanması planlanmakta. 

Ayrıca Asyaport, Tekirdağ'ın bölgesel ve küresel ticaret için stratejik önemini ve ekonomik büyümeyi ilerletme konusundaki kararlılığını sürdürüyor.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.