FCA ile Renault evliliği gerçekleşseydi otomotivde dengeler tamamen değişecek, 3’üncü büyük otomotiv üreticisi ortaya çıkacaktı. Oyunun kuralları yeniden yazılacaktı
Otomotiv sektöründe yaşanan yoğun rekabet ve piyasa koşullarındaki değişimler markaları işbirliğine zorluyor. Otomotivde bugüne kadar birçok evlilik yaşandı. Bu evliliklerin bazıları başarılı olurken, bazıları ise hayalkırıklığı yarattı ve sona erdi.
Markaların işbirliği arayışları hâlâ devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile Renault işbirliği direkten döndü. Yılın evliliği için adım atan FCA ile Renault’nun son dakikada nikahı bozmaları büyük yankı yarattı. Çünkü evlilik sonrası küresel otomotiv sektöründe dengeler tamamen değişecek, 3’üncü büyük otomotiv üreticisini ortaya çıkaracaktı. Dolayısıyla sektörde oyunun kuralları yeniden yazılacaktı. FCARenault bazı segmentlerde de dünyanın en büyüğü olacaklardı.
CarIndustryAnaysis’in verilerine göre, dev grup SUV, B ve hafif ticari araç segmentlerinde liderliğe yükselecekti. Verilere göre, FCA ile Renault 2018 yılında toplam 2.86 milyon adet SUV satışına imza attı. İki devin toplam satışı 8.5 milyon adede ulaşırken, 3 araçtan birini SUV’lar oluşturacaktı.
2 milyon 860 milyon adetlik satışla FCA-Renault, 2.7 milyon adetlik satış gerçekleştiren Toyota’yı geçerek SUV sınıfında dünyanın bir numarası haline gelecekti. Aynı şekilde Renault’nun 20 yıldır ittifak yaptığı ortağı Nissan’ı da geride bırakacaktı.
FCA-Renault, SUV satışlarında Toyota ve Nissan’ın yanı sıra Hyundai-Kia (2 milyon 580 bin adet), VW Grubu (2 milyon 550 bin adet), General Motors (2 milyon 480 bin adet), Honda’yı (1 milyon 960 bin adet) da sollayacaktı.
NİSSAN KAZANDI
FCA ile Renault, önemli bir fırsatı kaçırdı. Kazanan ise Nissan oldu. Japon üretici, Carlos Ghosn’un tutuklanması ve Renault’nun kontrolü ele geçirme baskısı nedeniyle arasının bozulduğu Fransız şirketle güven tazeledi. İttifakta Renault, Nissan’ın yüzde 43 hissesini elinde tutuyor. Nissan da Renault’nun yüzde 15 hissesine sahip bulunuyor.
SABAH