Dünyanın 30 büyük küresel lojistik sağlayıcı arasında yer alan Imperial, Türk şirketi M Ekspres ile Türkiye’ye girdi. Yeni şirket, Afrika-Türkiye arasında da ticaret hacmini artıracak, yeni destinasyonlar yaratacak.
Türk lojistik sektörü, son birkaç yıldır yabancı yatırımcı için en fazla yatırım alan sektör. Japonya’dan Avustralya’ya, İsviçre’den Güney Kore’ye lojistik pazarının en önemli küresel oyuncuları Türkiye’ye geliyor, Türk şirketleri satın alıyor ya da işbirliği kararı veriyor. İşte bu şirketlere bir yenisi daha eklendi. Güney Afrika’nın en önemli lojistik şirketi olarak kabul edilen Imperial Logistics, Türkiye’de şirket kurmaya karar verdi. Dünyanın 30 büyük küresel lojistik sağlayıcı arasında yer alan Imperial, Türk şirketi M Ekspres ile Türkiye’ye girdi. Güney Afrikalı ve Türk şirketler, İstanbul merkezli bir yapılanmaya gidecek. Çok yönlü yük yönetimi gerçekleştirecek olan yeni şirket, deniz ve hava sektöründe taşımacılık yapacak. Ortaklar, ithalat ve ihracata yönelik taşımacılık yapmayı hedeflediği yeni şirket, Afrika-Türkiye arasında da ticaret hacmini artıracak, yeni destinasyonlar yaratacak.
30 ülkede 27 bin çalışanı var
Mehmet Baykut ve Oktay Baykut tarafından 2009 yılında kurulan M Ekspres ile ortaklık kararını veren Güney Afrikalı şirketin başında da bir Türk CEO bulunuyor. 2018 yılında kaptan köşküne oturan CEO Hakan Bicil, uluslararası lojistik pazarında tanınan bir isim. Hisseleri Güney Afrika’daki JSE Borsası’nda işlem gören Imperial Logistics, 32 ülkede 27 binden fazla çalışana sahip. Nakliye, depolama, dağıtım ve senkronizasyon yönetimi ve uluslararası yük yönetiminde çalışmalar yürüten firma, ilaç ve tüketim malzemeleri taşımacılığında Afrika’nın en büyük şirketlerinden biri olarak biliniyor.
Asyalı devler yoğun ilgi gösteriyor
Güney Afrikalı Imperial’in adım attığı Türk lojistik sektöründe yabancıların en fazla tercih ettiği yol ise satın alma ve kendi şirketlerini kurma. Dubai merkezli Körfez’in en büyük lojistik şirketlerinden Aramex’in kendi şirketini kurarak girdiği Türkiye pazarında Japon devi Yusen ve Hitachi, Alman devi Kühne- Nagel, Güney Koreli CJ Group, Dubai merkezli Abraaj Capital, Avustralyalı Toll Global, Hong Kong merkezli Kerry Logistics satın almayı tercih edenlerden.
Türkiye’ye Shangrı-La oteliyle girmişti
Türkiye’yi yakından tanıyan bir isim Kerry Logistics. Avrupa’daki payını da artırma hedefinde olan Uzakdoğulu Kerry Logistics, hava taşımacılığının önemli şirketlerinden İstanbul merkezli ASAV Lojistik’in çoğunluk hissesini satın aldı. İstanbul, Bursa ve İzmir’in yanı sıra Hollanda’da da ağı bulunan ASAV’ın toplam 7 ofisi bulunuyor.