Muğla'da Milas Belediye Meclisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Güllük Limanı Revizyonu Projesi kapsamında planlanan Nazım İmar Planı değişikliğini reddetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünün Güllük Limanı Revizyonu Projesi için liman amaçlı olarak hazırladıkları 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli ilave uygulama imar planı teklifi, Milas Belediye Meclisi’nin toplantısında görüşülerek oybirliğiyle reddedildi. Belediye Meclisinin bu kararı, toplantıyı izleyen Milas Kent Konseyi üyeleriyle Güllük Körfezi çevresinde yaşayanlar tarafından sevinçle karşılandı.
Limanın büyütülme çalışmalarına Milas Kent Konseyi ve Güllüklüler karşı çıkmış, liman revizyonu projesi için hazırlanan ÇED raporunun gerçekleri yansıtmadığı ve aldatmacalar dolu olduğu dile getirilmişti.
MİLAS KENT KONSEYİNİN ÇAĞRISI
Belediye Meclisi toplantısı öncesinde “Bu proje onaylanmamalı” diye Milas Belediye Meclisi üyelerine çağrıda bulunan Milas Kent Konseyi, yaptığı açıklamada ÇED raporu için, “Kamuoyuna doğru bilgiler aktararak yapılacak revizyon hakkında bilgi sunması beklenen ÇED raporu, birçok yanlış ve gerçek dışı bilgilerle doldurulmuştur. Böylelikle kamuoyu ve bu konuda duyarlılık gösteren kuruluşların yanlış yönlendirilmesi ve limana karşı oluşacak tepkinin azaltılması amaçlanmıştır. Güllük körfezi yıllardır balık çiftliklerinin ve maden sevkiyatının baskısı altında, her geçen gün daha fazla kirlenmektedir. Hangi gerekçelerle açıklanmaya çalışılırsa çalışılsın, bu ‘revizyon’, Güllük körfezi ve Güllük dalyanının idam fermanıdır” ifadeleri kullanılmıştı.
İMAR KOMİSYONUNUN OLUMSUZ GÖRÜŞÜ
Milas Belediyesi İmar Komisyonun raporunu okuyan İmar komisyonu Başkanı Halil Mutlu, komisyon olarak aldıkları kararı şöyle açıkladı:
“Güllük’e yapılması planlanan liman için çevresel sorunları arttıracağından ve mevcut limanın kapasitesinin iyileştirilerek faaliyetine devam ettirilmesinin daha faydalı olacağı, bölgede oluşacak trafik yoğunluğu ve iskeleye mal taşıyacak araçların yaratacağı sıkıntılar gibi nedenlerle İmar Komisyonu olarak görüşümüz olumsuzdur.”
İmar Komisyonu raporunun ardından gündem maddesi hakkında konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “İmar Komisyonumuz bu konuda fedakârca çalıştı, kendilerine bu çalışmaları için teşekkür ederim. Güllük’te mevcut bir liman bulunuyor. Yapılması planlanan ek liman Güllük’e olumsuz sonuçlar doğurur. Bu nedenle mevcut limanın revizyon çalışmalarıyla büyütülerek denizdeki canlı yaşamına zarar vermesine, çevre ve gürültü kirliliği yaratmasına karşıyız” dedi.
İmar Komisyonu’nun olumsuz raporu meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Karar, meclis toplantısını izleyen Güllük halkı tarafından alkışlarla karşılandı.
KARAR İÇİN NE DEDİLER?
Liman amaçlı imar planı değişikliklerinin belediye meclisi tarafından reddedilmesi üzerine bir açıklama yapan Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar şunları söyledi:
“Gözümüz aydın. Güllük limanının büyütülmesi teklifi, belediye meclisinde oybirliği ile reddedildi. Birlikten kuvvet doğar. Bu başarı için emeği geçen herkesi kutluyorum.”
Güllük’te yaşayan Neşe Tuncer, “Belediye Meclisi, Güllük Limanı için istenen imar değişikliğini reddetti” diyerek şöyle konuştu:
“Bir ve birlik olarak taleplerimizi ilettik. Vatandaş olarak görevimizi yaptık. Oy vererek seçtiğimiz belediye meclis üyeleri ve başkanımız da bizim yanımızda oldu. Uzakta da olsa yanımızda olan, destekleyen tüm Güllük Körfezi sakinlerine teşekkür ediyoruz. Bu karar, bundan sonrası için çok büyük motivasyon ve moral…”
Yaşamını Güllük’te sürdüren emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Erkuş, Bakanlığın liman genişletme talebinin belediye meclisinde reddedilmesi üzerine duygularını şöyle dile getirdi:
“Mücadele ettik, mücadele ederken büyüdük, birlik olduk ve sonunda kazandık! Milas Belediye Meclisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni maden taşıma limanı imar planını, ‘oybirliği’ ile reddetti! Meclis üyelerinin tümüne gelecek kuşaklar adına verdikleri bu karardan dolayı teşekkür ederiz. Böylelikle çevreyi korumakla yükümlü bir Bakanlığın çevreyi yıkma projesini elbirliğiyle durdurduk. Yalanlarla dolu ÇED Raporu da işlevsiz kaldı.”