Volvo Cars, bu değişimi duyuran ilk küresel otomobil üreticisi olarak, kıtalararası okyanus taşımacılığı esnasında oluşan karbon emisyonlarında yıllık 55.000 ton azalma sağlayacak. Bu rakam, dolu bir kamyonun ekvator çevresinde yaklaşık 1.200 kez dolaşması sonucunda oluşan karbon emisyonuna eş değer gelmektedir. Fosil yakıtların yerine yenilenebilir yakıtların kullanılması karbon emisyonlarını en az yüzde 841 azaltacak.
Bu değişimle beraber, artık denizyolu taşımalarında yakıt olarak Yağ Asidi Metil Esterleri (FAME) kullanılacak. Bu yakıt, başta atık yemeklik yağ olmak üzere yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklara dayanıyor. Yakıt olarak palm yağı veya palm yağı üretimi ile ilgili hiçbir hammadde kullanılmayacak.
Volvo Cars, Avrupa ve Amerika'daki üretim tesislerine deniz yoluyla gönderilen üretim malzemelerinin taşımalarında ve ayrıca yine küresel olarak deniz yoluyla konteynerlerle yapılan tüm yedek parça dağıtımlarında yenilenebilir yakıt kullanacak.
Volvo Cars Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve CEO Yardımcısı Javier Varela, "Yenilenebilir yakıt, okyanus taşımacılığı kaynaklı karbon emisyonlarını ortadan kaldırmak için son çare değil. Ancak, bu girişim sayesinde beklemeden hemen harekete geçebileceğiz ve uzun vadeli teknolojik alternatifleri beklerken önemli sonuçlar elde edebileceğiz" dedi.
Javier, "Bu girişimi bir rekabet avantajı olarak görmüyoruz.Tam aksine, diğer otomobil üreticilerini de harekete geçirmek, karbon verimli okyanus taşımacılığı talebini artırmak ve yenilenebilir yakıtları işe yarayan orta vadeli bir çözüm olarak konumlandırmak istiyoruz. Bu konuda harekete geçmek hepimizin sorumluluğu” diye ekledi.
Volvo Cars, bu girişimde lojistik ortakları Maersk, Kuehne+Nagel ve DB Schenker ile birlikte çalışıyor. Bu lojistik hizmet sağlayıcıları, 1 Haziran 2023'ten itibaren Volvo Cars için yapılan tüm konteyner taşımalarında ihtiyaç duyulan eşdeğer enerji için yenilenebilir yakıta geçiş yaptı.
Javier Varela, "Tedarik zincirimizde ve işimiz genelinde sürekli olarak sürdürülebilirlik fırsatlarını araştırıyoruz. 2040 yılına kadar iklim nötr bir şirket olma hedefimize doğru ilerlerken bu alanda gerçekleştirdiğimiz girişimlerin sayısı da gittikçe artmaya devam ediyor." diye belirtti.
Volvo Cars, 2018 ve 2025 yılları arasında otomobil başına düşen yaşam döngüsü karbon ayak izini yüzde 40 azaltmayı planlıyor. Bu durum, lojistik de dahil olmak üzere tüm operasyonel emisyonlarda yüzde 25'lik bir azalma gerektiriyor. İklim nötr hedeflerine yönelik önemli adımları temsil eden bu kilometre taşlarıyla, Volvo Cars 2025 yılına kadar iklim nötr üretime geçmeyi hedefliyor.
1Yakıtların karşılaştırılması, Well-to-Wake (WTW) olarak adlandırılan eşdeğer miktarda enerjinin üretimi ve kullanımından kaynaklanan emisyonları içerir.