İzmir’de özellikle Karşıyaka ile Aliağa arası İZBAN ve banliyö trenlerinin kullandığı demiryolu hattında, TCDD’ye ait sinyalizasyon kabloları ve Otomatik Tren Durdurma (ATS) adı verilen fren sistemleri son 7 ayda 14 kez çalındı.
Kendi canlarını tehlikeye attıkları yetmiyormuş gibi, tren yolculuğu yapan vatandaşların da canlarını hiçe sayan kablo hırsızlarının şu ana kadar 100 bin liralık kamu zararına yol açtıkları öğrenildi.
TEDİRGİNLİK YARATIYOR
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) İzmir’de işlettiği demiryollarındaki malzeme hırsızları tedirgin etti.
Yeni Asır’ın ulaştığı bilgiye göre İZBAN ve banliyö trenlerinin kullandığı demiryolu hatlarındaki sinyalizasyon fiber izleme kabloları ile ATS adı verilen ve olası kaza riskinin bulunduğu ortamlarda karşı yönden gelen iki trenin kafa kafaya çarpışmasını önleyen otomatik fren sistemi malzemeleri pek çok kez hırsızlar tarafından çalındı.
7 AYDA 14 HIRSIZLIK
Son 7 ayda özellikle Karşıyaka ile Aliağa Tren Hattı’ndaki demiryolunda 14 ayrı hırsızlık olayı meydana geldi. Yurtdışından özel olarak getirtilen malzemelerin çalınması nedeniyle bugüne kadar ki hırsızlıkların 100 bin liralık kamu zararına yol açtığı belirtildi.
Zararın maddi olduğu kadar manevi boyutlarının da olduğu öğrenilirken, ulaşım uzmanları raylardaki tehlikeye dikkat çekti.
Uzmanlar demiryolu hatlarındaki trafik düzenini sağlayan sinyal sisteminin ya da trenlerin otomatik olarak frenleme yapmasını sağlayan raylar üzerindeki ATS sisteminin çalışmamasının olası bir çarpışma anında büyük bir faciaya yol açabileceğini söyledi.
FACİAYA YOL AÇABİLİR
Sinyalizasyonun demiryolundaki trafik ve trenlerin denetlenmesinde, ATS’nin de trenin kırmızı sinyale rağmen yoluna devam edip, olası bir çarpma senaryosunda otomatik frenlemeyi devreye soktuğunu belirten uzmanlar, hırsızlıkların faciaya yol açabileceklerinin altını çizdi.
ZAMAN KAYBINA NEDEN OLUYOR
Ulaşım uzmanları, “Hırsızlar özel eldivenlerle profesyonelce çalıştıklarını sanıyor ancak hem kendi hem de vatandaşın hayatını tehlikeye atıyor. TCDD ekipleri ise hırsızlık sonrası arızalara anında müdahale ediyor ancak yeni kabloların takılması sırasında İZBAN ve banliyö tren seferlerinde gecikmeler yaşanıyor.
Hem vatandaş mağdur oluyor hem de maddi zarar oluşuyor. Personelin bir kısmı da hırsızlık nedeni ile yarım gün emniyette ifade işlemleri ile uğraşıyor. Bu da iş gücü ve zaman kaybına yol açıyor. Nereden bakarsanız bakın kamuya büyük zarar” dedi.