İthalat ve ihracatçıların taşımacılık ihtiyaçları için yenilikçi çözümler geliştiren dijital lojistik şirketi Hubtic CEO’su Abdullah Cansu, 2022 yılına dair değerlendirmelerde bulunurken, 2023 yılı ve sonrasına dair şirket hedefleri ile sektöre yönelik öngörülerini paylaştı. Hubtic’in altı kıtada faaliyet gösterdiğini anlatan Cansu, “Günümüz itibarıyla 50’nin üzerinde ülkedeki 75’ten fazla rotaya ulaşıyoruz. Kara, deniz ve bu iki yolun bir arada olduğu intermodal taşımacılık ile 10 binden fazla sefere imza attık. Şu anda Türkiye ve yurt dışından toplam 120 müşterimize hizmet veriyoruz ve en uygun fiyat teklifini bir dakikadan daha kısa sürede kendilerine iletebiliyoruz. 4 binin üzerinde anlaşmalı aracımız ile kara yolunda Avrupa’nın tamamı dâhil geniş bir coğrafyaya ulaşıyoruz. Deniz yolunda ise İsrail, ABD, Kuzey Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere pek çok limanda sektöre göre çok uygun navlunlarla taşımalar yapıyoruz” dedi.
“2023 yılında yatırımla büyümeyi hedefliyoruz”
2023 yılının ilk çeyreğinde ilk yatırımlarını almak için görüşmelerine devam ettiklerini açıklayan Cansu, “Bu yatırımla birlikte operasyonlarımızı daha da genişletmeyi ve 2023 yılı sonuna kadar müşteri sayımızı 200’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yatırım ve çalışmalar, önümüzdeki beş yıl içerisinde ilk 10 lojistik şirketi arasına girme hedefimiz doğrultusunda da önemli bir aşama kaydetmemizi sağlayacak. Yine beş yıllık hedeflerimiz arasında ‘one-stop shop’ olarak tanımlanan, müşterilerimizin tüm lojistik ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılayacak bir platform olmak da var. Bu kapsamda tüm taşıma modellerini kapsayan bir yapıya ulaşmak istiyoruz. Yakın zamanda bu konuda önemli bir adım atarak, savunma sanayinde hava yolu taşımacılığı yapmaya başladık. Diğer taraftan kısa bir süre önce açtığımız Hubtic Blog ile işimizin mutfağında da üreterek, sektörümüzün bilgi bankası olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“Riskler kadar fırsatların da arttığı bir dönem”
2023 yılında sektörün gündemini dijitalleşme, maliyet yönetimi ve sürdürülebilirliğin belirleyeceğine dikkat çeken Cansu şunları söyledi; “Tüm sektörlerin hızla dijitalleşmeye başladığı günümüzde lojistik sektörü de bu hıza ayak uydurmak durumunda. Bunun gerisinde kalan, katma değer üretemeyen şirketlere yönelik ilgi azalmaya başlayacak. Gerçek zamanlı takip, online raporlama ve dijital belge takibi gibi hizmetler, müşterilerin lojistik şirketlerinden beklediği rutin uygulamalar haline gelecek. Sektörümüzde artık bekleme süreleri geride kaldı. Müşteriler yükünün nerede olduğunu, ne zaman teslim edileceğini, belgelerde sorun olup olmadığını anında öğrenmek istiyor. Bu gibi sorulara cevap verebilecek hizmet sağlayıcılar rekabette öne çıkacak. Bununla birlikte maliyet yönetimi daha da önemli bir hale gelecek. Bu kapsamda da şeffaf ve anlık cevap verebilen lojistik hizmetlerine talep artacak. Sürdürülebilirlik de 2023 yılının öncelikli konularından biri olacak. Karbon ayak izini azaltan, doğaya saygılı taşıma yolları ve uygulamalar daha fazla tercih edilecek.”
Cansu sözlerini şöyle tamamladı, “Aslında küresel olarak ekonomik ve jeopolitik risklerin devam edeceğini düşündüğümüz 2023 yılı fırsatların da arttığı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bu süreçte inisiyatif alıp farklılık yaratan şirketleri önemli fırsatlar bekliyor.”