ABD yönetimi, Husilerin Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemilere yönelik operasyonlarına karşı bir misyon kurulduğunu açıkladı. Bu hamlenin bölgede bir çatışmayı tetikleme riski var. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaptığı yazılı açıklamada, Kızıldeniz'de artan Husi operasyonlarının “serbest ticaret akışını tehdit ettiğini, masum denizcileri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini” belirtti.
Bu konunun çözümü için uluslararası bir talep olduğuna işaret eden Austin, "Bu nedenle bugün Operation Prosperity Guardian'ı (Refah Muhafızı Operasyonu) kurduğumuzu duyuruyorum. Bu, Ortak Deniz Kuvvetleri ve 153. Görev Gücü'nün çatısı altında Kızıldeniz'deki güvenliğe odaklanan önemli birçok uluslu güvenlik girişimidir." ifadesini kullandı.
10 ÜLKEDEN OLUŞUYOR
Kurulan misyonda ABD’nin dışında Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşel Adaları ve İspanya bulunuyor.
Politico’ya demeç veren Amerikalı bir askeri yetkili Kızıldeniz'deki yeni güce birkaç ülkenin daha katılmayı kabul ettiğini ancak "açıkça isim vermemeyi tercih ettiklerini" söylediğini belirtti.
‘HUSİLER ABD DONANMASINI ZORA SOKUYOR’
Newsweek’in haberine göre Kızıldeniz'de artan Husi operasyonları ABD Donanması için bir başka “baş ağrısı” oluşturuyor. Gazeteye göre, ABD ordusu kilit nakliye kanallarındaki saldırı ve kaçırma dalgalarına nasıl karşılık vereceği konusunda zor seçimlerle karşı karşıya kalabilir.
Adının açıklanmaması kaydıyla Associated Press'e konuşan ABD'li bir yetkili, pazartesi günü Yemen açıklarında Kızıldeniz'de Cayman Adaları bandıralı bir tanker olan Swan Atlantic'e birden fazla atış yapıldığını söyledi. AP'ye konuşan yetkili, ABD destroyeri USS Carney'in karşılık verdiğini belirtti.
‘İKİLEM OLUŞTURUYOR’
CENTCOM, Yemen’in gönderdiği İHA’ların "bölgedeki gemilere zarar vermeden ya da yaralanma bildirmeden düşürüldüğünü" söyledi.
Newsweek’e göre saldırılar bölgedeki ABD deniz kuvvetleri için zor bir ikilem oluşturuyor. Husi güçlerinin genel olarak ABD Donanması'nın gücüyle boy ölçüşemeyeceği düşünülse de Husilerin güçlü gemi savar füze stoklarına sahip oldukları ve ABD Donanması'nın korumayı umabileceğinden daha fazla gemiyi taciz edebileceği belirtiliyor. Gazete bu durumun ABD Donanması'nı bir sorunla karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü düşünce kuruluşunda Orta Doğu savunması ve askeri analizler konusunda uzmanlaşmış bir araştırma görevlisi olan Fabian Hinz'e göre "ABD Donanması gemisavar füzeler ve insansız hava araçlarına karşı savunma konusunda inanılmaz derecede yetenekli" ancak uluslararası taahhütleri nedeniyle "gergin".
‘OPERASYONLARIMIZDAN ALIKOYMAYACAKTIR’
Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam, ABD öncülüğünde kurulan koalisyonla ilgili dün açıklamalarda bulundu. Yemen'in deniz operasyonlarının, Gazze'ye yönelik saldırı ve kuşatmaya karşı Filistin halkını desteklemeyi amaçladığını söyleyen Abdusselam şu ifadelere yer verd: “Yemen operasyonları bir güç gösterisi ya da kimseye meydan okuma değildir. Çatışmayı genişletmek isteyen her kim olursa olsun eylemlerinin sonuçlarına katlanmalıdır. Amerika'nın kurduğu koalisyon İsrail'i korumak ve denizi hiçbir gerekçe olmaksızın askerileştirmek içindir. (ABD’nin kurduğu görev gücü) Yemen'i Gazze'ye destek için meşru operasyonlarını sürdürmekten alıkoymayacaktır. Amerika'nın bir ittifak kurarak İsrail'i desteklemesi gibi, bir ittifak olmaksızın, bölge halkları Filistin halkını desteklemek için tam meşruiyete sahiptir. Yemen, Filistinlilerin hakları ve Gazze'deki büyük mazlumiyetin yanında durmayı kendine görev edinmiştir.”