Birkaç gün önce Litvanya demiryolunun temsilcileri Türkiye’yi ziyaret ederek Türk demiryolu ekibiyle bir araya geldi. Taraflar, Karadeniz ile Baltık arasında bir koridor işlevi görecek yeni bir kısa deniz ve demiryolu bağlantısı kurma olasılığını tartıştılar.
Temsilciler Türkiye’den Ukrayna’ya geçiş kapısı olabilecek durumda olan İstanbul Haydarpaşa limanını da incelediler.
Türkiye’yi Ukrayna üzerinden Litvanya’ya bağlayan intermodal bir taşımanın oluşturulması için ön koşullar mevcut. Litvanya ve Ukrayna arasında halihazırda iki demiryolu yük bağlantısı var.
Ukrayna ve Türkiye kolluk kuvvetleri iki ülke arasındaki işbirliği adımlarını görüştü
Bunlardan biri “Baltık-Ukrayna” konteyner treni olup, Litvanya’nın güneyinde ve Baltık denizinde yer alan Klaipeda limanı ile Ukrayna’da Odessa limanı arasında Kiev üzerinden haftada bir sefer yapıyor. Diğer bir seçenek de, 2010 yılında faaliyete başlayan kombine bir ulaşım treni olan Viking Treni.
Ayrıca Klaipeda ve Odessa limanlarını birbirine bağlayarak Litvanya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’daki önemli destinasyonlarda ara duraklar da yapacaktır. Bunlar arasında Vilnius, Minsk ve Kiev var.
Litvanya Demiryolları mevcut kaynakları daha da geliştirmeyi planlarken, mevcut Viking Tren bağlantısını kullanmayı ve daha da genişletmeyi düşünüyor.
Litvanya Demiryolları’nın uluslararası ilişkiler departmanı başkanı Laurynas Buchalis, ortakların, hizmeti Türk mallarının Ukrayna’ya giden bir kontrol noktası olacak olan Odessa yakınlarındaki Chornomorsk limanına doğru genişletmek istediklerini açıkladı.
Servis tamamen Chernomorsk ve Klaipeda arasındaki demiryolu hatlarında gerçekleştirilecek. Buchalis, her iki taraftaki planların haftada iki seferle sık ve istikrarlı bağlantılar içerdiğini kaydetti. Her trenin planlanan kapasitesi 43 yarı römorktur. Toplamda, bu güzergah boyunca yılda yaklaşık 4.500 yarı römorkun taşınacağı tahmin edilmektedir.
Ukrayna ve Türkiye ilişkilerinin 30. yılı. İlişkilerin geçmişine kısa bir bakış
Ana trafik akışları sadece Litvanya’da yoğunlaşmayacak olup, aslında Klaipeda limanı, diğer destinasyonlara giden kargolar için de bir kavşak konumunda olacak. Buchalis, amacın Chornomorsk-Klaipeda demiryolu bağlantısı ile İsveç-Türkiye intermodal koridoru oluşturmak olduğunu vurguladı.
Ona göre, İskandinavya ve Kuzey Avrupa ile kısa deniz bağlantıları Klaipeda’dan organize edilecek. Özellikle, feribot hizmeti, malların Trelleborg ve Karlshamn (İsveç), Fredericia (Danimarka) ve Kiel’e (Almanya) taşınmasına izin verecek.