Kruvaziyer turları pandemi sürecinin başlamasının ardından sekteye uğramıştı. Sektöre son darbeyi Şubat 2020’de Japonya’ya yanaşan Diamond Princess’teki 3 bin 600’den fazla yolcu ve mürettebatın karantinaya alınması oldu.
Gemide başlayan salgına 700 kişinin yakalandığı tespit edildi. Gemidekilerden 7’si hayatını kaybetti. Cruise turları bunun üzerine tamamen durdu. Zorda kalan şirketler lüks gemilerini bir bir elden çıkartmaya başladı.
SON DURAK ALİAĞA
Satılmayan gemilerin bakım masraflarını karşılayamayan şirketler çareyi hurdaya çıkartmakta buldu. Dünyanın önde gelen söküm merkezlerinden Aliağa’ya cruise gemileri gelmeye başladı. İtalyan Costa acentesi, Costa Victoria kruvaziyer gemisini hurdaya ayıracağını duyurdu.
Aliağa’nın son ziyaretçilerinden biri de dünya denizlerinde 40 yıl boyunca lüks turlar yapan Ocean Dream oldu.
BİR ZAMANLARIN EN LÜKSÜYDÜ
Ocean Dream, 1981 yılında Danimarka’da inşa edildi. 35 bin 265 ton ağırlığında ve 205 metre uzunluğundaki gemi, 10 güverteye sahipti. Lüks kamaralarında taşıdığı yaklaşık bin 400 yolcusuna 550 mürettebat hizmet ediyordu. 670 yolcu kabini, spor güvertesi, balo ve toplantı salonları, kitap köşesi, yüzme havuzları, jakuzileri, kafeleri, barları ve güneşlenme teraslarıyla bir zamanların en lüks gemilerinden biriydi.
AŞK GEMİSİ DE ALİAĞA’DA SÖKÜLMÜŞTÜ
Kruvaziyer gemileriyle seyahat 1980’lerde Türkiye’de büyük bir lüks ve zenginlik işareti sayılıyordu. Türkiye’nin, bir çok insanın hayallerini süsleyen kruvaziyer gemileriyle tanışması ABD yapımı The Love Boat (Aşk Gemisi) dizisiyle olmuştu.
Dizinin çekildiği 171 metrelik Pacific Princess gemisi, 2013 yılında hurdaya ayrıldıktan sonra söküm için Aliağa’ya geldi. Ağırlıklı olarak Akdeniz seyahatleri yapan Pacific Princess uzun süre İtalya’nın Cenova kentindeki San Giorgio Limanı’nda bağlı kaldı. 4 milyon Euro’ya satılmayan gemi, 2.5 milyon Euro’ya hurdaya satıldı.