Türkiye'nin öncü otomotiv sanayi şirketi Otokar, düzenlediği online basın toplantısı ile 2020 sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı. Otobüs pazarındaki liderliğini 2020 yılında bir kez daha pekiştiren ve 7 metreden 18,75 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile Türkiye'nin en geniş ürün gamına sahip olan Otokar’ın düzenlediği toplantıya; İç Pazar Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül ve Otokar yöneticileri katıldı.
Geride bıraktığı 58 yılda kullanıcı beklentileri doğrultusunda tasarladığı ve ürettiği araçlarla sektörüne birçok ilki kazandıran Otokar, 2020'de faaliyet gösterdiği segmentlerin toplamında 12’nci kez Türkiye'nin en çok tercih edilen otobüs markası olduğunu duyurdu.
“YENİ NESİL UYGULAMALARLA VERİMLİLİĞİMİZİ ARTIRDIK”
2020 yılında koronavirüsün etkilerini değerlendiren Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “Covid-19 sürecinin en başından itibaren çalışanlarımızın, iş ortaklarımızın sağlığını korumak, işimizin devamlılığını sağlamak, salgının etkisini azaltmak ve yayılımı engellemek için gerekli tüm önlemleri aldık. Sağlık Bakanlığı’nın virüsün yayılımını önleme yönündeki tavsiyeleri ve Koç Topluluğu genelinde uygulanmakta olan tüm tedbirleri hassasiyetle uyguladık. İşyeri hekimlerimiz yönetiminde Koronavirüs Danışma Merkezi oluşturduk. 25 Mart-20 Nisan tarihleri arasında üretime ara verdik. 20 Nisan sonrasında üretimimize düşük kademeyle başladık, tek vardiya olan çalışma şeklimizi iki vardiyaya böldük. 552 bin metrekare alana yayılı fabrikamızda hayata geçirdiğimiz güvenli üretim uygulamaları ve düzenlemelerimizle Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni aldık. Üretimimiz aksamadan devam ediyor. Ofis çalışanlarımız bulaş riskini azaltmak için büyük oranda evden çalışmaya devam ediyor. Teslimatlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Pandemiyle beraber bayi ve müşteriler ile olan temaslarımızı Otokar mobil uygulaması da dahil olmak üzere dijital iletişim kanalları aracılığıyla sürdürdük. Bu sayede iletişimimizi normal döneme göre yüzde 25 oranında arttırdık. CRM Merkezimiz 7/24 hizmet vermeye devam etti, evden çalışmayla birlikte CRM verimliliğimizi de yaklaşık yüzde 10 artırdık. Dijital iletişim kanallarıyla müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlıca çözüm bulduk. Servislerde yoğunluğu önlemek adına randevulu sisteme geçtik, gerekli alanlarda teknik ekibimiz arıza teşhisi ve onarımını da uzaktan bağlantılar ile çözdü” açıklamasını yaptı.
“12.KEZ SEKTÖRÜN LİDERİ OLDUK”
Covid-19’un pazara olumsuz etkisini tüm sektörlerde olduğu gibi mart-haziran döneminde yoğun olarak gösterdiğini belirten Basri Akgül, pazardaki toparlanmanın haziran ayında normalleşme süreciyle başladığını belirterek; "2020 yılı iyi başladı ve pazar ilk üç ayda yükseliş gösterdi, ancak pandeminin etkisiyle ikinci çeyrekte durgunluk yaşandı. Haziran ayında normalleşme ve finansman koşullarındaki gelişmelerin de etkisiyle pazar hızla toparlanmaya başladı. Özellikle servis taşımacılığında önemli bir talep artışı gerçekleşti. Kasım ayında ise tüm segmentlerde canlanma azaldı. Yıl geneline baktığımızda şehirlerarası dahil, tüm otobüs pazarı yüzde 14’e yakın büyüdü. Faaliyet gösterdiğimiz segmentlerin toplamında ise yaklaşık yüzde 2'lik bir büyüme gerçekleşti. Geniş ürün gamımız, markamıza duyulan güven, düşük işletme giderleri ve yüksek ikinci el değeri ile Otokar bir kez daha sektörün ilk tercihi oldu; geçen yılı tüm otobüs pazarında lider olarak tamamladı. Tüm müşterilerimize, iş ortaklarımıza, çalışanlarımıza Otokar markasını tercih ettikleri ve ürünlerimize duydukları güvenden dolayı teşekkür ederiz" dedi.
"KÜÇÜK VE ORTA BOY OTOBÜS PAZARININ TERCİHİ SULTAN OLDU"
Toplantıda Türkiye’deki küçük ve orta boy otobüs segmentindeki satışları da değerlendiren Akgül şunları ekledi: "Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz araçlarımız sektörde takdir toplamaya devam etti. Geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen Türkiye’nin dört bir yanında teslimatlarımıza devam ettik. 2020 yılında küçük ve orta boy otobüs pazarı yüzde 10 civarında daralırken, Otokar bu segmentte satışlarını artırdı. Belediye otobüsü segmentinde ise koronavirüs pandemisinin yayılımını azaltmak için getirilen sınırlamalar araç ihtiyacını artırdı. Yılın tek kalemde gerçekleşen en büyük otobüs ihalesi olan İzmir ESHOT Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyi kazandık. Artışlarla birlikte 368 adet otobüsün teslimatlarına yıl sonunda başladık. Türkiye'nin yanı sıra 50'den fazla ülkede milyonlarca yolcuya hizmet vererek 2020 yılında da ülkemizin otomotiv ihracatına katkı sağladık. Globalleşme stratejimizi merkezimize alarak, geçtiğimiz yıl da uluslararası rakiplerimizi geride bırakıp önemli projeler üstlendik. Pandemi sırasında Gürcistan Belediye Kalkınma Fonu ile 175 adet otobüs ve bu otobüslerin yedek parça ve eğitimlerini kapsayan bir sözleşme imzaladık. Ayrıca Malta'dan aldığımız 50 adetlik sağdan direksiyonlu 5'inci siparişimizi tamamladık.”
“ATLAS ÖZEL SEKTÖRÜN DE İLK TERCİHİ OLMAYA BAŞLADI”
İlk olarak 2013 yılında satışa sunulan Atlas'ı 2020'nin başında yenileyen Otokar, yüksek torku, güçlü motoru, baştan aşağı yenilenen tasarımıyla sektörde büyük beğeni topladı. Atlas'ın üstün standartlarıyla dikkat çektiğini kaydeden Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, "Koronavirüs ile birlikte taşımacılıkta önemli bir talep artışı yaşandı. Atlas kamyonumuz, yüksek performansıyla ağır hizmet gerektiren işlerde öncelikli olarak kullanılıyordu. Ocak 2020'de yenilediğimiz Atlas’ın tasarımı ve artan konfor özellikleri sektörde büyük beğeni topladı ve geçtiğimiz yıl özel sektör filolarının da ilk tercihi olmaya başladı" dedi.
“GÜVENLİ OTOBÜS İLE İLKLERİN ÖNCÜSÜ OLMAYA DEVAM ETTİK”
Son 10 yılda cirosunun yüzde 8'ini Ar-Ge faaliyetlerine ayıran Otokar'ın, koronavirüs pandemisinde de öncü işlere imza attığını kaydeden Akgül, şehir içi toplu taşımacılıkta Covid-19 bulaş tehdidini en aza indirmek için 'Güvenli Otobüs' geliştirdiklerini kaydederek; "Güvenli Otobüs, kendi kendini dezenfekte edebiliyor; fotokatalitik sistem ile güvenli bir seyahat imkânı sunuyor; binen yolcuların ateşini ölçüp, maske kontrolü yapabiliyor ve yeni nesil sürücü kabini ile sürücüyü bulaş riskine karşı daha fazla koruyor. Dünyada ilk kez bu dört sistemin bir arada kullanıldığı Güvenli Otobüs, ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda hizmet vermeye başladı. Koronavirüs tehdidine karşı özellikler eklenen otobüsler takiben Malta‘da da şehir içi taşımacılıkta hizmete başladı. Malta'ya teslim edilen 50 otobüse otomatik sterilizasyon sistemi entegre edildi. Her sefer sonrasında garajda otomatik olarak devreye alınan bu sistem, dezenfektan püskürtme yöntemiyle otobüsün tüm iç yüzeylerinde virüs ve bakteri yayılımını engelliyor” dedi.
Otokar’ın alternatif yakıtlı araçlar konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Basri Akgül, 12 metrelik elektrikli otobüs Kent Electra’yı Türkiye pazarında ilk kez 2020 yılında tanıttıklarını hatırlattı. İlk lansmanı Avrupa’da yapılan Kent Electra, Türkiye’de ilk kez Ankara’da düzenlenen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi'nde ve sonrasında Busworld Türkiye Fuarı’nda sergilenmişti.
Geçtiğimiz yıl İstanbul Okan Üniversitesi ile önemli bir çalışmaya daha imza atıldığını belirten Akgül, Otokar ve Okan Üniversitesi işbirliği ile otonom otobüsümüz yazılım bütünleştirme ve sürücüsüz doğrulama testlerini başarı ile tamamladığını belirtti. Yapılan testlerde, Otokar Otonom Otobüsü, sürücüsüz bir şekilde çevresini algılıyor, düşük hızlarda dahi hassas kontrol ve konforlu bir yolculuk sağlıyor. Basri Akgül bu alanda da sektörün öncü şirketi olduklarını kaydetti.