Peugeot SA’nın Yönetim Kurulu Üyesi Jean-Philippe Imparato, “2021 sonunda küresel pazar trendleri yeniden yükselişe geçtiğinde ve endüstri stabilleştiğinde daha doğru değerlendirebileceğiz. O zaman bir proje kararı öngörebiliriz” diyor.
3.9 Milyona yaklaştıkları 2018’den sonra 2019’da küresel satışları 3.5 Milyonun altına düşen, fakat Türkiye’de yatırım fırsatlarını uzun yıllardır takip etmeye devam eden Peugeot SA’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Peugeot CEO’su Jean-Philippe Imparato’nun, 3 yıl önceki “İhtiyaç halinde 8 ay içinde bir montaj hattını kurabiliriz!” sözleri bizleri heyecanlandırmıştı. Fakat, geçen yıllarda konu hakkında başka açıklama yapılmamıştı.
Bu sessizliğin ardından, özellikle bu yıl PSA Türkiye’nin Peugeot’nun yanında Citroen, Opel, Vauxhall ve DS markalarıyla müthiş yükselişi, hatta pandemi döneminde bile rekor grafikler çizmesi üzerine, “artık zamanı gelmedi mi” diye, kendisine yeniden sorduk.
Sonuçta, sadece Avrupa’da değil özellikle bizim bölgedeki ülkelerde de Peugeot markasının pazar payları, rakiplerini geride bırakmaya başladı. Üstelik, Fiat Chrysler Grubu birleşmesiyle oluşacak STELLANTIS gücüyle yepyeni pazarlara açılırken, şu anda çalışan üretim noktalarının yetersiz kalabileceği de ortada. Türkiye, onlar için de mantıklı bir seçim olabilir!
54 yaşındaki Jean-Philippe Imparato, Grenoble Business Management tahsilinin ardından tam 31 yıldır PSA Grubu’nun neredeyse tüm pozisyonlarında ve dünyadaki tüm noktalarında görev almış, otomotivi üretimden satışa aşırı iyi bilen bir yönetici. Tedarikçi, bayi, filo ve kalite yönetimi birikimi fazlasıyla olduğu için, 4 yıldır yönettiği Peugeot markasının atacağı adımlar hakkında da kendisinden başka kimseden daha doğru bilgi alamazdık!
Imparato, Peugeot’nun yılda 2 milyon araç satma hedefinde, bunun yarısından fazlasının Avrupa dışındaki ülkelerde gerçekleşeceğini söylüyordu. Avrupa’yı besleyen Slovakya ve yeni Fas tesislerinin ardından, İran’ın da hesaptan çıkmasıyla Türkiye’nin de bulunduğu bölgede yepyeni bir nokta için yatırım konusunun masada olduğunu aktarıyordu.
Push to Pass stratejik planında PSA’nın en üst düzeyde verimlilik seviyesine sahip global bir otomobil üreticisi olma vizyonu ve kârlı büyümede mümkün olan en iyi şartlar araştırılırken, halen “Neden burası olmasın?” diyoruz.
Groupe PSA, 2019’da 3.488.930 toplam konsolide satışa rağmen gelirini artırarak 74.7 Milyar Euro’ya çıkarmış ve yeni bir karlılık rekoruna imza atmıştı. Yüzde 8.5’e ulaşan grubun düzeltilmiş faaliyet marjı, 6.3 Milyar Euro olarak gerçekleşmiş, %8.5’e ulaşan otomotiv bölümü düzeltilmiş faaliyet marjı 0.9 puan artarak 5 Milyar Euro olarak gerçekleşmişti. Otomotiv bölümünde 3.3 Milyar Euro serbest nakit akışı sağlanan geçen yıla göre global pandeminin etkisiyle 2020 ilk yarısında PSA Grubu küresel satışları, 1.902.962’den 1.033.253’e E.7 düştü. İlk altı ayda -8.63 ile AB içinde en büyük düşüşün yaşandığı Fransa’nın stresini Türkiye pazarının 0.19 büyümüş olması ve Türkiye’deki Peugeot’nun ilk yarıda pazar payında %6.87’ye yükselişinin farkında olduğunu söyleyen Imparato, bu dönemde tüm dünyadaki 445.221 adet Peugeot satışlarının içinde 17.457 adetle Peugeot Türkiye’nin özellikle ikinci çeyrekteki kriz içinde sergilemiş olduğu çevik ve dinamik yaklaşımla grup içinde parlayan yıldız olduğunu söylüyor. Herkesin adeta durduğu son üç ayda daha hızlı olmak üzere büyümeye devam ederek Türkiye pazar payını geçen yılın aynı dönemine göre arttıran Peugeot’nun yanında PSA markalarının Türkiye’de ilk 6 ayda 40.596 adete ulaşması, 2020 sonunda PSA Türkiye’nin 110.000 adetleri aşabileceğini gösteriyor. Bu hacmin de, burada bir üretim fikrine daha sıcak bakılacağını düşündürüyor.
“COVID-19’u omuzlarımızda taşırken, U daha yüksek satışla Peugeot Türkiye, tüm dünya teşkilatı içinde hepimizi şaşırttı.
Peugeot Türkiye ekibi, benim için çok önemli olan araçların değerini ve markanın imajını koruyarak, ellerine geçen her şeyi satıyorlar. Yaptıkları işle beni gururlandırıyorlar. Şu anda Batı Avrupa ile bile yarışmaya başladılar. Performansları bir çok ülkenin üstüne çıktı.
3008, 5008 ve yeni 2008 gibi Türkiye’de çok ilgi çeken yeni nesil SUV seçeneklerimiz gibi ürün yelpazemiz de elbette yardımcıları oldu. Fakat, yeni 208’i henüz alamamış olsalar da, LCV modellerimizde bile büyük başarı sergilediler.
Ulaştıkları %7’lik pazar payıyla, hatta Nisan ayında ’lere çıkmalarıyla artık Türkiye’nin büyük oyuncularından biri olduklarını kanıtladılar. Hiç stok yaratmadan, anında satışlarla ilerliyorlar ve bir sonraki otomobil gemisini bekliyorlar.
Her sabah onların yeni satış adetlerini takip ediyorum. Türkiye’ye giden gemileri hızlandırmaya çalışıyorum. Türkiye’deki Peugeot müşterilerine maksimum adetleri tahsis etmeye çalışıyorum.
Fakat, Peugeot olarak iyi durumda olmamıza rağmen,