EkonomiHaber Girişi : 06 Aralık 2021 23:09

RS Servis, ikinci el ve sıfır kilometre araç pazarında yaşanan gelişmelerin satış sonrasına yansımasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

RS Servis, ikinci el ve sıfır kilometre araç pazarında yaşanan gelişmelerin satış sonrasına yansımasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Otomobil üretiminde yaşanan aksaklıklar, sıfır kilometre araçlardaki tedarik sorunu ve döviz kurundaki radikal yükseliş, ikinci el araç pazarındaki tüm dengeleri değiştirmeye devam ediyor. Ezberlerin bozulduğu bir süreçten geçen sektörde, satış sonrasında da hareketli günler yaşanıyor. Sadece 1 yıl önce, pandemi ile birlikte hayatımıza giren kısıtlamalar ve evden çalışma modellerinin araçların trafiğe daha az çıkmasına ve bakım-onarımların aksatılmasına sebep olduğuna dikkat çeken RS Servis CEO'su Ünal Ünaldı, yılın üçüncü çeyreğinde bu durumun ciddi manada değiştiğini ifade etti.

Eldekini sıfırlamak 20 bin TL, yenisiyle değiştirmek 120 bin TL

Otomobil fiyatlarındaki sürekli hale gelen yükselişin, birçok araç sahibinin elindeki aracı yeni bir araçla değiştirme düşüncesinden vazgeçirdiğini vurgulayan Ünaldı, "Çok sayıda kullanıcı, birkaç ay içinde satmayı düşündüğü araca birkaç sene daha binme kararı aldı. Yeni bir araca ulaşmanın maliyeti arttığı için, ellerindeki aracı koruma yoluna gidiyorlar. Kompakt sınıf, 2012 model dizel-otomatik bir otomobiliniz var diyelim, 2017 modeliyle değiştirmek isterseniz ortalama 120 bin TL ek bütçeye ihtiyacınız var. Fakat kapıdaki aracın kaportadan mekaniğe, iç mekandan kozmetiğe birçok eksiğini giderip 20 bin TL gibi bir rakama sıfırlayabiliyoruz. Orta sınıf bir otomobil için yine 200 bin TL, lüks segmentte ise 400-500 bin TL daha ekleme yapmanız gerekiyor. Her araç için bu rakamlar değişken olsa da üstüne ekleyeceğiniz bütçenin yüzde 15-20'si ile eldekini sıfırlayabilirsiniz. Satarken de TL bazında hiçbir kaybınız olmuyor, hatta değer kazanıyor." açıklamasını yaptı.

Özel servisin avantajı TSE ve garantiyle belli olur

İkinci eldeki alışkanlıkların da oto ekspertiz sektörünün gelişmesiyle değiştiğini belirten Ünaldı "10-15 sene öncesini sektör temsilcileri ve tüketiciler çok iyi hatırlayacaktır. Eskiden masrafı olan araç gözden düşer satışa çıkarılırdı. Bugün hemen her araç oto ekspertizden geçerek satılıyor ve ekspertizde tüm eksikler ortaya çıkıyor." açıklamasını yaptı. Ayrıca "Şu anda 65 bin araç onarımı yapan tamirhane ve servis merkezi mevcut. Bu sayının 1.500’e yakını yetkili servis, 4 bini özel oto servisi, 60 bine yakını tamirhane olarak hizmet veriyor. 4 bin özel oto servisinden, sadece 812'sinin TSE 12047 ve 709’unun TSE 13168 belgesi mevcut. Burada dikkat edilmesi gereken şey şu: Vatandaşın yüksek standartlarda hizmet alması adına TSE belgeli ve garantili özel servisleri tercih etmesini şiddetle öneriyoruz. Türkiye'deki 57 şubemizde başlattığımız araç sıfırlama hareketimizden tüm otomobil sahipleri faydalanabilir" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.