DenizcilikHaber Girişi : 09 Aralık 2021 23:58

Tamer Kıran, 2020 yılında TEU bazında yüzde 1.2 oranında azalan konteyner ticaretinde 2021’de yüzde 6.6 oranında artış beklendiğini söyledi.

Tamer Kıran, 2020 yılında TEU bazında yüzde 1.2 oranında azalan konteyner ticaretinde 2021’de yüzde 6.6 oranında artış beklendiğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Salih Zeki Çakır Başkanlığı’nda COVID-19 tedbirleri kapsamında video konferans ve isteyen üyelerin fiziki katılımı ile karma bir şekilde gerçekleştirildi.

Toplantının başında Kasım Ayı Faaliyetleri sunumu yapıldı. Ardından toplantıya Ankara'dan online olarak katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bir konuşma yaptı.

Baltık Kuru Yük Endeksi’nin zirveyi gördükten sonra bir düşüş kaydettiğini ifade eden Kıran, "Kasım ayı başında endeks, 3000 seviyesinin altına düştü. Endeks, Aralık ayı başında yeni varyant endişesi ile tekrar 3000 seviyesinin üzerine çıktı. Baltık Kuru Yük Endeksi, 3 Aralık günü yüzde 14.6 artış gösterdi. Dökme yük piyasası toparlanma olmasına rağmen, Ekim ayı sonunda düşüşe geçmişti. Kasım ayının son haftasına kadar geçen bir aylık süreçte, yüzde 21.5 azalış göstererek Haziran ayı seviyelerine geri dönmüştü. Aralık ayının ilk haftasında ise yüzde 12’lik bir artış ile yükselişe geçti” dedi.

KONTEYNER TİCARETİNDE YÜZDE 6.6 ORANINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Kıran, “Konteynerde piyasa görünümündeki karmaşıklıklara rağmen kısa vadeli beklentiler olumlu görülmekte ve 2020 yılında TEU bazında yüzde 1.2 oranında azalan konteyner ticareti 2021’de yüzde 6.6 oranında artması beklenmektedir. Diğer yandan, konteyner gemisi arzında 2020 yılındaki TEU bazında yüzde 2.9 büyümenin ardından; 2021-2022 yıllarında sırasıyla yüzde 4.3 ve 3.8 büyüme beklenmektedir” açıklamalarında bulundu.

GÖRÜŞ TALEP EDİLDİ

Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan yönetmelik taslağının değerlendirildiğine vurgu yapan Kıran, “Odamızın yanı sıra aralarında Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Savunma Bakanlıkları ve YÖK’ün ilgili birimleri Mersin Deniz Ticaret Odası, Türk Armatörler Birliği ile Türkiye Denizciler Sendikası’nında yer aldığı çok sayıda kuruma iletilerek 30 gün içerisinde oluşturulacak görüşlerin bildirilmesi talep edildi. Söz konusu taslağı tüm üyelerimize ve müzaye kuruluşlarımıza gönderdikten sonra aldığımız yanıtlar Yönetim Kurulumuzda değerlendirildi. Yönetim Kurulumuz, ülkemiz menfaatleri ve sektörün gelişimi, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerde yapılan değişikliklerin iç mevzuatımıza aktarılması, eşitlik, tecrübe ve liyakat ilkelerine uygunluk, kazanılmış haklar ve gemi işleten firmalarımızın ihtiyaçlarını esas alarak inceledi. Sonuçta 12 maddeye ilişkin değişiklik tekliflerimiz gerekçeleriyle birlikte resmi bir yazıyla Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Yazımızda ayrıca, üyelerimiz ve müzayi kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda mevcut yönetmeliğe ilave edilmesi talep edilen 8 maddeye ilişkin görüş ve değerlendirmelerimize de yer verdik. Diğer taraftan, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından 16 Kasım tarihli yazıyla gönderilen denizyolu ile yapılacak düzenli seferlere dair yönetmelik taslağına ilişkin odamız görüşü de şu an hazırlanmakta olup süresi içerisinde bakanlığımıza gönderilecektir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN FIRSAT SEKTÖRÜDÜR”

Kıran’ın konuşmasının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aralık Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı, TBMM Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Arslan, üyelere yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.

Arslan, “Denizcilik, ülkemizin tarihinin başlangıcıdır. İnsana hizmet anlayışımız ve ileri teknolojilerin üretildiği Ar-Ge merkezimizdir. Son dönemde kıymeti çok daha iyi anlaşılan ihracat kapımızdır. Milli üretimiyle Türkiye’nin fırsat sektörüdür. Bu yılda bize gösterdi ki, denizcilik sektörü ülkemiz adına lider sektörlerin başında gelecek. İnsanımızın refahını yükselten sektör, küresel olarak ticaretin üssü olacak. Denizci millet, denizci ülke vizyonuyla; denizciliğimizin ileriye gitmesi için ortak hedefler doğrultusunda adımlar atmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Denizcilerimizin talepleri ya da küresel gelişmeler bağlı olarak denizcilerimizin yeni sorun ve ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bunların çözümü konusunda birçok kamu kuruluşu ortak çalışıyor” dedi.

“DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Arslan, “Gerek Deniz Ticaret Odamız gerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mız bulundukları noktalarda koordinasyon makamı gibi birlikte çalışıyor ve çözümler üretiyorlar. Bundan sonra da bu düstur devam edecek. Bu süreçte, bizlere büyük işler düşüyor. Sektörün ihtiyaçlarının tespiti ve birlikte çözümü için bizlerden destek almaktan çekinmeyiniz. Sizlere her konuda destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Ahmet Arslan'a konuşmasının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından günün anısına gemi maketi takdim edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi'nin 11.11.2021 Tarihli ve 44 sayılı toplantı zabıtları, 2021 Ekim ayı mizanı ve fasıllar arası talepleri, 2022 yılı merkez ve şubeler bütçeleri sunumu, ölüm ve ticareti terk nedeniyle aidat ve gecikme zamlarının afları görüşülerek oy birliğiyle onaylandı. Rize İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sermaye artırımı kararı oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.