İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, katıldığı ‘Bakış’ adlı programda denizcilik sektörü olarak yaklaşık 20 ila 25 milyar dolar arasında gayri safi hasılaya katkıda bulunduklarını söyledi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Habertürk TV’de ekrana gelen ‘Bakış’ programının canlı yayınına konuk oldu. Kıran, programda denizcilik sektörüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Denizcilik sektörünün yaklaşık 20 ila 25 milyar dolar arasında gayri safi hasılaya katkıda bulunduğuna dikkat çeken Kıran, gemi inşa ve tamir bakım onarım alınında Türk denizciliğinin son zamanlarda yakaladığı başarının gurur verici olduğunu söyledi.
“GAYRİ SAFİ HASILAYA KATKIMIZ 25 MİLYAR DOLAR”
Kıran, “Dünya denizcilik pazarı netice itibariyle dünya ticaretinin çok büyük bir kısmı yüzde 85’i deniz yollarıyla taşınmakta. Meşhur bir laf vardır, deniz yolu taşımacılığı olmazsa dünyanın bir kısmı yarısı soğuktan, diğer yarısı da açlıktan kırılır, diye. Çünkü, ham madde bir tarafta üretim başka bir tarafta. Tekrar tüketim farklı bir tarafta. Bunun merkezler arasında taşınmasının en efektif, en rantabıl yolu deniz yolu. Dünya pazarına baktığımızda geçtiğimiz yıl dünyada 11.6 milyar ton yük hareket etmiş. Yani bir yerden bir yere taşınmış. 11 milyar 600 milyon ton. Bu hakikaten çok büyük bir miktar. 2019 yılında bunun yaklaşık 12 milyar ton olması bekleniyor. Biz tüm deniz taşımacılığı filosu olarak, çünkü taşımacılık bölümüyle ilgili olan kısım, deniz taşımacılığı yani armatörlerimiz, gemi işletmecilerimiz. Sayın bakan yardımcımız biraz önce de söyledi. Dünya üzerinde şu anda var olan 1.9 milyar detvet tonluk gemi kapasitesinin sadece ve sadece 29 milyon detvet tonuna hakimiz. Yani yaklaşık yüzde 2’ye denk gelen bir oran dünya filosunun. Buna mukabil olarak taşıdığımız, ülke olarak denizcilik sektöründen yaptığımız katkı yaklaşık bakanlığımız rakamlarıyla 17,5 milyar dolar civarında olduğunu hesap ediyoruz. Bu da yaklaşık 800 milyar dolar gayri safi hasılası olan ülkemizin yaklaşık yüzde 2’sine denk geliyor. Burada tam ölçemediğimiz yabancı bayrakta sahip olduğumuz ki, 28-29 milyon detvet ton filomuzun 21 milyon detvet tonu yabancı bayrak altında çalışıyor. Türk sahipli ama yabancı bayrak altında çalışıyor. Dolayısıyla burayı tam ölçebildiğimiz konusunda tereddütlerimiz var. Yani yaklaşık olarak 20 ila 25 milyar dolar arasında gayri safi hasılaya katkımız olduğunu söyleyebiliriz diye düşünüyorum” dedi.
“TERSANELERİMİZ GELİŞMİŞ DURUMDA”
Gemi inşa sektörünün istihdama önemli bir katkısı olduğunu vurgulayan Kıran, “Denizcilik sektörünün bir diğer önemli ayağı, gemi inşa ve tamir bakım sektörü. Ülkemiz burada da son derece atılım halinde. 15-16 sene önce 35 civarında olan tersane sayımız bugün 78 faal tersaneye çıkmış durumda ve sayıdan ziyade yani nicelikten ziyade nitelik olarak son derece gelişmiş durumda. Şöyle ki, bundan 15 sene önce hakikaten hayalini bile kurmayacağımız, kurmadığımız savunma sanayi projelerine tersanelerimiz giriyorlar ülkemiz için. Hem ülke savunmamız için hem de yabancı ülke Deniz Kuvvetleri için, Sahil Güvenlik ihtiyaçları için ve oralara bu konuda tedarik yapıyorlar. İşte Sahil Güvenlik botları, küçük savaş gemileri diyebileceğimiz nitelendirebileceğimiz türde gemiler. Çok önemli bir istihadam sağlıyorlar. 30 bin civarında doğrudan istihdam sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.
“LİMANLAR DÜNYAYA ÇIKIŞ YAPILAN KAPILAR”
Limanların dünyaya çıkış yapılan kapılar olduğuna dikkat çeken Kıran, “Bir diğer önemli ayağımız, limanlar. Limanlar, ülkelerin dünyaya çıkış kapaları. Ben onları evlerin kapısına benzetiyorum. Onlar olmasa çıkış yapamazsınız. Ne ihracatınızı ne ithalatınızı sağlayamazsınız. Çok önemli bir faktör. Orada da yaklaşık yüzde 15 civarında bu pastadan pay sağlıyor. Böyle bir tespitimiz var. Oradaki istihdam da yaklaşık 170 bin civarında bütün çalışanlarıyla beraber” diye konuştu.
“ÇÖZÜM BEKLEYEN 75 MADDELİK BİR LİSTEMİZ VAR”
Denizclik sektörü olarak çözmeleri gereken 75 maddelik bir listeleri olduğunu belirten Kıran, “Eğitim konusunda, deniz adamlarımız var, deniz insanlarımız var. Yaklaşık 100 bin civarında. Hem zabitan hem tayfa sınıfı dediğimiz gemilerde çalışan. Dolayısıyla bütün bunları birleştirdiğimizde ülke ekonomisi için son derece önemli istihdam. Biz teşekkür etmeliyiz. Dünya değişiyor, şartlar değişiyor. 20 sene önceki şartlar, bugün artık yok. İnsansız gemileri konuşmaya başladık. Tabiki, bizim taleplerimiz oluyor. Mesela şu anda Deniz Ticaret Odası olarak 75 maddelik bir listemiz var. Devletimizin bütün kurumlarıyla çözmemiz gereken 75 maddelik bir listemiz var ama biz şunu görüyoruz, hiçbir kapıdan dönmüyoruz. Sağ olsun, devletimizin kapısı, kapıları bize sonuna kadar açık. Gittiğimiz her yerde yeter ki, taleplerimiz aklı başında, sektörün geneline şamil ve yapılabilir, karşılanabilir talepler olsun. Bu anlamda teşekkür etmek durumundayız” açıklamasında bulundu.