Elektrikli otomobiller yaygınlaşmaya devam ediyor. Özünde bir pille çalışan bu araçlar, ekolojik denge için öncül durumda. Ancak fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçmek zaman alıyor. Bu nedenle şirketler hibrit araçlarla bir geçiş dönemi oluşturuyor.
Bu şirketlerden biri olan Toyota‘nın hidrojenle çalışan Mirai‘si , yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEVs) ile yarışa ortak oluyor.
Araç, Güney Kaliforniya‘da 1360 kilometre yolculuğu tamamladı.
Yakıt hücreli bir araçla yakıt ikmali yapmadan kat edilen en uzun mesafeyle Guinness Dünya Rekoru‘na girdi.
Rekor denemesi, 23 ağustosta gerçekleşti.
Direksiyon başında profesyonel hipermiler Wayne Gerdes ve yardımcı pilotu Bob Winger ile sürüşe başladılar. Bu rekor sürüşü iki gün sürdü.
Yakıt tankına beş dakikalık bir dolum yapıldı.
2021 Mirai’nin tankı, California‘daki Toyota Teknik Merkezi’nden ayrılmadan önce Guinness Dünya Rekorları yetkilileri gözetiminde mühürlendi ve ekstra bir yakıt desteği yapılmadı.
Mirai, San Ysidro’ya, ardından Santa Barbara’ya gitti. Ardından Gardena’ya dönmeden önce Santa Monica ve Malibu üzerinden Pasifik Kıyısı Otoyolu boyunca devam etti.
Guinness rekoru onayladı
Ekip, GPS ile kaydedilen 760 kilometre ile geri döndü. Guinness yetkilileri sonrasında FCEV’in tank mührünün açılmadığını doğruladı ve rekor denemesini onaylama sürecine başladı.
Yetkililer, rekoru getiren araç modifiye olmadığını belirtti. Toyota, menzil performansını, uygun bakım ince ayarlanmış lastik basıncı ve hipermiling sürüş tekniklerinin kombinasyonuna bağlıyor.
Toyota Motor Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı Bob Carter, “2016’da Mirai, Kuzey Amerika’da perakende satışa sunulan ilk üretim yakıt hücreli elektrikli araçtı ve şimdi yeni nesil araç mesafe rekorları kırıyor” dedi. Portföyümüzde büyüyen sıfır emisyonlu araçlardan sadece biri olan bu heyecan verici teknolojinin lideri olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.