7. Ekonomi&Lojistik Zirvesi’nin açılış konuşmasında söz alan Turgut Erkeskin, şöyle devam etti: “Bunların hepsi çok önemli değil gibi görülebilir. Fakat hatlar, şu anda sahip oldukları ezici güçle birtakım zorlamalara gittiler. Önce büyük hacimli kontratlar iptal edildi. Ardından konteyner hatlarının devleri bazı firmalara yük vermemeye başladılar. ABD bu konuyu gündemine aldı. Biz de FIATA olarak acaba rekabet düzeyini bozucu bir çalışma var mı diye araştırdık. Yüzde 30’un üzerinde pay sahibi olmadıkları için tam olarak kartel denemiyor. Dünyada en regüle taşımacılık sistemi ABD’de bütün oyuncular lisans almak zorunda. Bu lisanslı firmaların birbirleriyle çalışmalarında problem olmaması lazım. Ama taşıma işleri organizatörleriyle çalışmaktan kaçınıyorlar” diye konuştu.
“Dijitalleşmede en başarısız taşıma modu denizcilik”
Evrak olarak dijitalleşmeyi en başarılı uygulayan sektörün havacılık olduğunu ifade eden Erkeskin, “Denizcilikte ise 45 milyonu aşkın konşimentonun 1.2’si elektronik ortamda hazırlanıyor. Bunu mutlaka değiştirmek lazım. Birlikte çalışma sistemi kurulmuyor demektir. FIATA da, sorunu tespit ettikten sonra örgütlerle anlaşma yapıldı. BM tarafından kullanıma sunulan FIATA konşimentoları kullanılmaya başlandı. Dünyada 7 partnerle çalışılıyor. Türkiye’de de sanırım Sinerji Yazılım şirketiyle anlaşma yapıldı. Tüm tedarik zinciri aktörlerinin ezici rekabet yapmadan çalışmaları gerekir. Özel sektör ve devlet dijital alışverişi sağlamalıdır” açıklamasını yaptı.
Forwarderlerin geleceği ne olacak?
Forwarder mesleğinin ortadan kaldırılmak istendiği eleştirilerine değinen Turgut Erkeskin, “Taşıma işleri organizatörleri, tüm dünyada tedarik zincirinin omurgası olmaya devam edecek. Yeni taşıma rotalarını geliştirmeye, beşeri hizmetler sunmaya ve 1 numaralı aktör olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.