Çin devlet medyası, Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgınını engellemek için kentten dışarı yapılan uçak ve tren seferlerinin askıya alınacağını açıkladı.
Çoğunluğu Wuhan kentinde bulunan 17 kişinin ölümüne, yüzlercesinin ise hastalanmasına neden olan yeni virüsle mücadelede eden Çin yönetimi ulaşımı durdurma kararı aldı.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’dan perşembe günü yapılan açıklamada, Wuhan sakinlerinden kenti terk etmemelerinin istendiği bildirildi.
Çin’in devlete ait People’s Daily gazetesiyse, saat 10 itibariyle kentten çıkışa izin verilmeyeceğini ve tren istasyonlarıyla hava alanlarının kapatılacağını aktardı. Gazete ayrıca, şehir otobüsleri, metrolar, feribotlar ve uzun mesafeli servis otobüslerinde de geçici olarak ulaşımın durdurulacağını belirtti.
Euronews’te yer alan habere göre, Çin’de sağlık yetkilileri, 400’den fazla kişiyi enfekte eden ve en az 17 kişiyi öldüren yeni viral hastalığın daha da yayılabileceği uyarısında bulunarak halka, Wuhan kentinde kalabalık mekanlardan kaçınma çağrısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Pekin tarafından alınan önlemlerin yeni virüsün dünyada yayılma riskini azaltacağını söyledi.
DSÖ ayrıca salgın nedeniyle küresel bir acil durum ilan edilip edilmeyeceğine dair yaptığı acil durum toplantısını bir gün daha uzatma kararı aldı.
Koronavirüs salgınında son gelişmeler
Şu ana kadar Wuhan kentinde hastalık belirtisi gösterenlerin sayısı 444’e yükseldi.
SARS ve MERS gibi hastalıklara neden olan koronvirüs kaynaklı yeni hastalık Çin tarafından ilk olarak 3 hafta kadar önce açıklandı. 2019-nCoV olarak adlandırılan virüsün neden olduğu semptomlar şu ana kadar Çin dışında en az 5 ülkede daha görüldü. Fakat yetkililer virüsün şu ana kadar SARS’tan daha az öldürücü olduğunu açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletinde 30’lu yaşlarında bir erkekte 2019-nCoV virüsü olduğu tespit edildi. Kısa bir süre önce Wuhan’ı ziyaret eden adamın 15 Ocak’ta Seattle şehrine döndükten sonra zatürre şüphesiyle hastaneye yatırıldığı açıklandı.
Japonya’da da Wuhan şehrini ziyaret eden 30’lu yaşlarda bir erkeğin virüsü taşıdığı tespit edildi. Ayrıca Güney Kore ve Tayland’ı ziyaret eden 4 Çinli’de de hastalık tespit edildi. Wuhan’dan iş gezisinden dönen bir Tayvanlı iş kadınının da hastalık virüsü taşıdığı onaylandı.
Meksika’da da yetkililerin ülkenin kuzeyinde olası bir vaka üzerinde incelemelerinin sürdüğü açıklandı. Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador konuyla ilgilenildiğini söyledi.
Virüsün kaynağı
Virüsün ilk görüldüğü nokta Wuhan’daki bir balık pazarı. 1 Ocak’tan beri kapalı tutulan pazardaki birçok çalışan hastalığın semptomlarını taşıyordu.
Fakat adı balık pazarı olmasına rağmen pazarda yılan ve kuş gibi hayvanların da satıldığı bazı basın organlarına yansıdı.
Hastalık dünya geneline yayılabilir mi?
Şu ana kadar hastalığa yakalananların çoğunluğu Çin’in Wuhan şehrinde bulunuyor. Fakat sadece Çin’de bile salgın hastalık birçok büyükşehire yayılmış durumda. Pekin’de beş, Şanghay’da ise bir hasta virüs ile savaşıyor. Çin ve Güney Kore’ye giden iki Çin vatandaşında da bu virüsün izine rastlandı. Fakat Dünya Sağlık Örgütü bu kişilerin hepsinin Wuhan’da yaşamalarına rağmen aralarından bazılarının balık pazarına hiç gitmediğinin altını çizdi.
Avustralya’da bu gizemli virüsün izlerine şimdilik bir kişide rastlandı. Evinden çıkmasına izin verilmeyen bu kişinin Wuhan’da bir süre kaldığı biliniyor.
Hastalığın Çin’deki yeni yıl kutlamaları ve tatili sırasında meydana gelmesi salgının hızla bulaşma riskini artırıyor. Zira bu dönemde ulaşımda adeta bir göç dalgası hakim oluyor. Milyonlarca Çinli otobüs, tren ve uçakları kullanarak ailelerini ziyaret ediyor. Hastalığın yayılma riskine rağmen Pekin yönetimi şu ana kadar yolculuk yapılmasına bir kısıtlama getirmemiş durumda.
Hastalığın belirtileri
Bu yeni virüs zatürreye neden oluyor. Yani ağır ve ölüm riski taşıyan bir akciğer pnömonisine.
Belirtiler: Yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve bitkinlik hissi. Pastör Enstitüsü’nden araştırmacı doktor Arnaud Fontanet’ye göre insanda etki gösteren koronavirüslerin yedinci çeşidi. Bu virüsler adını kendilerini sararak bir taç oluşturan protein kapsüllerinden alıyor.
Geçici olarak “2019-nCOV” adı verilen bu yeni tür virüs, genetik anlamda Şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) ile yüzde 80 oranında benzeşiyor. Sars 2002 ve 2003’te hızla bulaşarak yüzlerce kişinin ölmesine neden olmuştu. Her ikisinin diğer bir ortak yanı da solunum yolu hastalıklarına neden olmaları. Fakat uzmanlar bu virüsün SARS’tan biraz daha zayıf olduğu kanısına sahip.